Marcel Grijincu: Prezent! Gânduri la plecarea unui vechi camarad

0 4.335

Din Bucovina primim cutremurătoarea veste a plecării neașteptate dintre noi a lui MARCEL GRIJINCU, vicepreședinte al Fundației pentru Cultură și Educație „Buna Vestire” și coordonator al filialei Suceava a Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”, cântăreț al parohiei „Buna Vestire” din satul Nisipitu și membru al grupului vocal Răzeșii Bucovinei.

Marcel s-a născut la 29 septembrie 1968, în familia gospodarilor Ioan și Elena Grijincu, din localitatea Horodnic de Sus din județul Suceava (fostul județ interbelic Rădăuți). Tatăl său a fost pădurar, insuflându-i dragostea pentru pădure și pentru gospodăria tradițională bucovineană, în care creșterea animalelor ocupă un loc deosebit. Bunicul său, Petre Grijincu, a fost primar al Comunei Horodnic în 1940-1941, în timpul guvernării legionare, fiind condamnat de regimul antonescian la 2 ani de detenție, iar începând din 1948 executând alți 10 ani de temniță, pentru activitate în Rezistența anticomunistă. Marcel Grijincu a urmat Liceul Industrial din Suceava, exercitând totdeauna ocupația de comerciant. Nu a pierdut însă niciodată contactul cu satul natal și cu muncile agricole, iar din 2007 s-a reîntors din nou în Horodnic.

Întreaga sa existență a fost străbătută de proverbialul bun simț moldovenesc, de spiritul gospodăresc și dragostea de muncă. O blândețe însoțită de o nesfârșită înțelegere și putere de iertare, fiind nedezlipit de viața Bisericii. În ultimii ani a fost cântăreț la parohia „Buna Vestire” din satul Nisipitu, comuna Ulma, fiind nedespărțit de preotul Costică Nichitean. Bun și devotat familist, Marcel Grijincu a fost răsplătit de Dumnezeu cu trei copii și doi nepoței. A fost un spirit însetat de cultură, iubind libertatea, traiul simplu și fiind apropiat de natură. Citea mult, era interesat de Istorie și nădăjduia într-un viitor luminos al României. Spunea celor apropiați că iubește cel mai mult, după Dumnezeu, icoanele, florile și cărțile.

Marcel Grijincu (jos, mijloc), alături de camarazi tineri și bătrâni, ala inaugurarea sediului PPP din Rădăuți, 1999.

Vechi camarad, luptător din cel mai vechi contingent de legionari de după 1989, Marcel Grijincu s-a aflat în prima generație de tineri care, după căderea regimului comunist, s-au alăturat, fără șovărire și asumând toate riscurile, în jurul bătrânilor luptători în Rezistența anticomunistă, legionari și absolvenți ai Frățiilor de Cruce, care supraviețuiseră zecilor de ani de persecuții atroce. Marcel Grijincu s-a regăsit, alături de tatăl său, în cadrul filialei județene Suceava a reînființatului Partid „Totul pentru Țară”, (legalizat sub titulatura „Pentru Patrie”, ca urmare a îngrădirilor impuse de autorități), precum și în organizația non-guvernamentală Fundația „Buna Vestire”. Memoria bunicului său îl obliga să ducă mai departe idealurile pecetluite de acesta cu atâta suferință. În acei ani, județul Suceava, cu organizațiile sale locale situate mai ales în zona montană a Bucovinei, era de departe cea mai puternică structură a Partidului „Pentru Patrie”. Centrul județean era, de facto, orașul Rădăuți, aici existând un sediu bine întreținut și tot aici ținându-se ședințele lunare la nivel de județ. A fost deosebit de atașat de șeful legionar al județului Suceava, fostul deținut politic Virgil Totoescu, din Siret, până la trecerea acestuia în veșnicie, Marcel fiind considerat pe bună dreptate un veritabil succesor al acestui trăitor creștin al temnițelor comuniste.

În 1998-1999 a făcut parte din contingentul de tineri care, la recomandarea bătrânilor luptători, au urmat cursurile Școlii de Cadre a Partidului „Pentru Patrie”, ținute la București, în prea modestul sediu provizoriu, subînchiriat într-o căsuță din spatele Primăriei Sectorului 4 (Bd. Regina Maria), cursuri susținute de figuri legendare ale luptei anticomuniste din România. Ni-l amintim pe Marcel Grijincu în anii 1999-2000, numărându-se printre tinerii care își petreceau concediile, vara, venind la București și muncind ca voluntari pe șantierul construcției sediului central al Partidului „Pentru Patrie”, devenit sediu al Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu” odată cu înființarea acesteia și unde urmează să se realizeze Muzeul Rezistenței. Un exemplu pentru tinerii de astăzi, care trebuie să înțeleagă că nu putem trăi doar pentru propriile noastre plăceri trecătoare, că existența noastră efemeră în această lume are un rost mult mai înalt și că suntem datori să și lăsăm în urma noastră ceva care să contribuie la dăinuirea lumii în care ne-am născut și format, a lumii românești.

Plecarea fulgerătoare a lui Marcel către zările Veșniciei ne adună pe toți într-un singur gând cucernic. Oriunde ne-am afla, să ne plecăm deci fruntea lângă catafalcul împodobit cu tricolor al camaradului nostru, pentru a-l petrece, în rugăciune și cânturile noastre, pe ultimul său drum, înainte de marea înfățișare în fața lui Dumnezeu, pe care l-a slăvit întreaga sa viață, răspunzând și acestei din urmă, eterne, chemări: Marcel Grijincu: Prezent!

Înmormântarea camaradului nostru Marcel Grijincu va avea loc duminică 24 septembrie 2023, în comuna Horodnic de Sus, Str. Ecaterina Teodoroiu nr. 12. Slujba va începe la ora 13:30 după care cortegiul va porni spre Biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” la ora 14:00.

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu

Președinte: Coriolan Baciu

Secretar: Florin Dobrescu

24 aprilie 1999. Sfințirea pietrei de temelie a noului sediu. 1 – Prof. Univ. Ion Brad, 2 – Mezei – Câmpeanu (Satu Mare), 3 – Iulian Vlad (Câmpina), 4 – Claudiu Târziu (Bacău), 5 – Cristinel Herciu (Bacău), 6 – Tudor Ionescu (Buc.), 7 – Claudiu Frandeș (Roșiorii de vede), 8 – Dan Geprgescu (Buc.), 9 – Petre Simionescu (fost deținut politic), 10 – Titi Dobre (f.d.p.), 11 – Cristi Cârstea (Buc.), 12 – Cristian Neagoe (Buc.), 13 – prof. Virgil Lupu (Bârlad), 14 – Constantin Anghelescu (f.d.p.), 15 – Const. Aurel Dragodan (f.d.p.), 16 – Sile Laurențiu Iordache (București), 17 – Marcel Grijincu (Horodnic de Sus, Sv), 19 – Dorin Pătrăucean (Straja, Sv)
Septembrie 1999. Șantierul noului sediul din București, str. Veseliei 21. 1 – Marcel Grijincu, 2- Dorin Pătrăucean, 3 – Costică Lucescu, 4 – Făguță Grozăvescu. 
Cu Virgil Totoescu (centru) și Adrian Dugan (stânga), la sediul în contrucție al PPP (primăvara anului 2000)
În 2013, la Zilele Rezistenței de la Sâmbăta de Sus, alături de camarazi și de fiul său
Probabil ultima fotografie a lui Marcel Grijincu, alături de camarazi, la Aiud, 14 septembrie 2023

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php