In memoriam Dr. Marcel Chirițescu

0 1.332

Vestea a plecării fulgerătoare în veșnicie a dr. Marcel Chirițescu, din Ploiești, a înmărmurit pe toți cei ce l-au cunoscut, mai ales că, de curând, fusese prezent la Zilele Rezistenței de la Sâmbăta de Sus, cu vigoarea care îl caracteriza întotdeauna.

Născut la 21 iunie 1941, în comuna Mihăești, județul Olt, în familia unor funcționari rurali, Marcel Chirițescu a făcut parte, în timpul studiilor de la liceul „Ioniță Asan” din Caracal, dintr-o organizație de rezistență împotriva regimului comunist, alcătuită din elevi și numită “Vulturul”. A fost arestat de Securitate la 10 august 1959, la vârsta de 17 ani, fiind condamnat la 18 ani muncă silnică, iar în urma unei rejudecări a cauzei la 10 ani detenție, din care a executat 5 ani. A trecut prin lagărele de muncă de la Periprava (Deltă) și Salcia (Balta Brăilei), precum și prin cumplita închisoare de la Gherla, de unde a fost eliberat. Au urmat ani grei de supraviețuire pentru un tânăr purtând stigmatul de fost deținut politic. Cu mare greutate a reușit să urmeze studiile universitare, devenind medic veterinar. S-a căsătorit, fiind un exemplar familist și părinte. Participant activ la Revoluția din Decembrie 1989, a fost parlamentar în primul parlament de după căderea comunismului (1990-1992), fiind membru în “Comisia pentru cercetarea abuzurilor și pentru petiții”, iar ulterior a funcționat în cadrul Direcției de Cultură a Ministerului de Interne. A făcut parte din „Comisia parlamentară de audiere a persoanelor de naţionalitate română care de la 22 decembrie 1989 au fost nevoite să-şi părăsească locul de muncă şi domiciliul din judeţele Harghita şi Covasna”, denunțând cu demnitate distrugerea materialelor și raportului care documentau această veritabilă epurare etnică la care românii din cele două județe fuseseră supuși în acea perioadă. A scris câteva cărți în care a evocat ororile trăite în timpul detenției politice și activitatea de om politic și parlamentar.

La invitația Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a participat la manifestări dedicate memoriei celor ce s-au opus comunismului, dând mărturie asupra crimelor împotriva umanității comise în închisorile și lagărele comuniste.

În aceste momente grele, adresăm îndureratei familii condoleanțe, împreună cu gândurile noastre pioase.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Marcel Chirițescu: Prezent!

Florin Dobrescu

Secretar al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php