ZIUA EROILOR. Povestea Mormântului celor fără de mormânt.

9 2.169

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Istoricul Memorialului „Mormântul Celor Fără de Mormânt”

Dupã 1990, ieromonahul Adrian Fãgeteanu, fost detinut politic si mare duhovnic al Ortodoxiei românesti, a avut initiativa refacerii mãnãstirii Balaciu, situata intre Urziceni si Slobozia, care de alftel functioneazã în prezent. Tot Pãrintele Adrian Fãgeteanu este cel care a luat initiativa construirii la cetatea de pe Piscul Crãsanilor a unei mãnãstiri în care sã functioneze o Academie ortodoxã, în care tineretul universitar sã poatã studia, pe baza unei uriase biblioteci, inclusiv virtuale, trecutul istoric al Neamului Românesc (obiectiv nerealizat…). De asemenea, Pãrintele Adrian proiectase atunci si un memorial intitulat „Mormântul celor fãrã de mormânt”, care sã aibã statutul de mormânt simbolic pentru toti acei martiri ai neamului al cãror mormânt nu este cunoscut.

balaciuAcest memorial urma să fie amplasat în imediata vecinãtate a mãnãstirii Balaciu, distrusã de comunisti dupã 1950 prin transformarea ei în colhoz, si nu departe de Piscul Crãsanilor, o înãltime bizarã ce dominã întinderea monotonã si prãfuitã a Bãrãganului. Aici se aflã ruinele strãvechii cetãti Hellis („Cetatea Soarelui”), unde documentele atestã cã regele getilor, Dromichetes, l-a fãcut prizonier pe marele rege Lisimah. Ruinele au fost investigate în anii ’20 de Vasile Pârvan, care a atestat cã este vorba de cetatea Hellis.

Dacã Academia a rãmas doar un proiect, între 1992 si 1995, sub egida Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Asociatiei Studentilor Crestini-Ortodocsi din România, s-a desfãsurat în fiecare varã o amplã tabãrã de muncã si educatie, după modelul taberelor legionare, fiind prima de acest fel în România de dupã 1989, prin care au trecut numerosi fosti detinuti politici (majoritatea lor membrii ai Fundaţiei Buna Vestire şi ai Partidului „Pentru Patrie”/”Totul pentru Ţară”) dar si multi studenti care au contribuit la acest memorial. Conducãtorul taberei de muncã a fost Emanoil Paraschivaş, fost detinut politic, iar coordonatorul tehnic a fost dr. ing. Constantin Iulian.

Realizat dupã planurile arhitectului detinut-politic Anghel Marcu, monumentul situat între Mãnãstirea Balaciu si Cetatea Hellis este conceput ca un imens platou circular de beton (din lipsa fondurilor nu s-a mai putut realiza acoperirea cu marmurã…) cu diametrul de 20 m, pe marginea cãruia sunt amplasate scaune de priveghere, tot din beton, aidoma sactuarelor dacice de la Sarmisegetusa. În centrul acestui disc urias se aflã un sarcofag si o cruce de marmurã, suplã, parcã tâsnind spre Cer, în stilul celorlalte cruci realizate de Anghel Marcu la Sâmbãta de Sus, mormântul lui Nae Ionescu (Bellu) etc.. O micã portiune circularã în jurul sarcofagului adãposteste pãmânt din toate locurile unde au avut loc bãtãlii sau morti martirice ale eroilor neamului românesc: Sarmisegetusa, Podul Înalt, Rãzboieni, Cãlugãreni, Prunaru, Câmpia Turzii, Majadahonda (Spania), Jilava, Aiud, Canalul Dunãre-Marea Neagrã etc…

În linistea specificã întinderilor seci ale Bãrãganului, privelistea acestui memorial este una tulburãtoare.

Din 1996, în fiecare an, de Ziua Înãltãrii Domnului (Ziua Eroilor), vechii luptãtori în Rezistenta Nationalã Anticomunistã si tinerii adepti ai idealurilor lor se adunã aici, pentru a cinsti memoria celor cãzuti în lupte sau prin trãdare, pentru credinta strãmoseascã si Neamul românesc.

9 Comments
 1. i.nic carasteanu says

  Daca aceasta inaltatoare initiativa este coordonata si mentinuta in liniile democratice consacrate si nu este lasata sa alunece spre extreme este o valoroasa opera IN MEMORIAM dar si una PRO MEMORIA, iar APELUL SOLEMN care se executa acolo pe langa multe alte valente de cinstire a celor care s-au jertfit in buna traditie crestin-ortodoxa de cult al mortilor, dovedete societatii romane de azi cat adevar contine expresia latina SIC TRANSIT GLORIA MUNDI.

 2. leon says

  Mai este vreun proiect in viata, se mai ocupa cineva de acest monument direct?

 3. cristian neagoe mateescu says

  Doamne ajuta! Oare de ce nu sunt invitati si dintre cei care au depus micul lor efort in cadrul primei tabere legionare dupa 1989 intre 1991/1998,care inca mai supravietuiesc.Dintre cei care figureaza in foto,nici macar nu a dorit sa participe,cu atat mai mult cu cat au fost special invitati.(no comments)tlc !

 4. Marian Costache says

  În anul 1992, la prima tabàrà de la Balaciu am participat si eu.
  Desi au trecut aproape 24 de ani de atunci, niciodatà nu i-am uitat pe fostii detinuti întâlniti acolo.
  A fost, poate, cea mai frumoasà tabàrà de varà la care am participat vreodatà.

  Marian Costache
  Montréal, Canada

 5. Mihai Eminescu says

  Sincere felicitari pentru comemorarea patriotilor, romanilor, luptatorilor. taranistilor, regalistilor patrioti.

  Balaciu suna a localitatea aromana, credeam prima oara ca e in Bulgaria la Cadrilater, dar apoi am aflat ca e dupa Dunare.

  iar legat de luptatorii anti-comunisti, doresc sa amintesc tuturor ca in Dobrogea si Romania Canalul-Dunare Marea neagra, reprezinta nu cea mai mare groapa comuna din istoria umanitatii,ci din intreaga lume este cea mai mare groapa comuna- peste 70.000 de cadavre fara cruce pe o distanta de 30 de kilometri dupa Cerna-voda.

  Nici macar groapa comuna de la Katin in RUsia langa Smolensk(in 1940 Stalin si Beria NKVD au masacrat 22000 polonezi ofiteri in padure la Katin)

  Nici macar lagarul nazist Auschwitz nu detine aceste gropi comune de o cifra atat de infricosatoare: peste 70.000 de schelete umane care inca nu au o cruce deasupra capului. Toata elita regalista a Romaniei Mari este acolo, taranistii, luptatorii partizani anti-comunisti din munti…..basarabenii refugiati, aromanii..

 6. calin eugen says

  Glorie eroilor nostri.Ei nu au morminte ,s-au suit direct in cer…

 7. Marian Costache says

  Nu aveti si fotografii de la prima tabàrà ?
  Ar fi ceva frumos sà le publicati.
  Doamne’ajutà!

  Marian Costache
  Montréal, Canada

 8. INJECTIA FINALA says

  De Ziua Eroilor, la Comana

  Unde ne sunt Vitejii ?

  Domnule General Theodoru, PREZENT !
  Domnule Caporal Paiu, PREZENT !

  Ochi in ochi, mana la tampla
  Privirea duioasa, blanda
  Generalul cald saluta
  Ostasul re’ntors din Lupta

  Nica, frate, e razboi
  Ne’nteapa, ca santem oi,
  Cu bravura si credinta
  Vom castiga biruinta

  Domnul Dumnezeu cand vrea,
  Oaste poate ridica
  Sa’i zdrobeasca pe misei
  Sa’i arunce la catei

  Praful se’alege de ei !

  +++

  Vitejii veterani si tinerii bravi, fara de ani

  Vitejii luptatori si caporalul Paiu
  Au dezrobit Odesa si au un loc in Raiul
  Eroilor de’a pururi ai Neamului Român

  Iar bolsevicii astazi au inaltat vatraiul
  Vaccinului ce curma viata, traiul
  Si pe oamenii liberi care mai raman

  Române, pune mana pe maiul
  Luptei necontenite si redevino craiul
  Romaniei eterne si’al tarii stapan !

 9. Mihai Pascutiu says

  Felicitari pentru acest monument deosebit.

  Daca s-ar putea aduce pamant si de la Cotul Donului, Stalingrad si Stepa Calmuca

  Multumesc, glorie eterna eroilor cazuti

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php