Despre PRIGOANA CREȘTINILOR, CULPABILIZAREA BISERICII și “planurile diabolice de a schimba mințile oamenilor, începând cu copiii noștri”

0 342

Cuvânt de TREZIRE la praznicul Sfinților Împărați :  luăm aminte, nu putem dormim, nu putem fim căldicei în timpurile acestea… “. PĂRINTELE IEREMIA de la PUTNA despre PRIGOANA CREȘTINILOR, CULPABILIZAREA BISERICII și “planurile diabolice de a schimba mințile oamenilor, începând cu copiii noștri

Extras din predica Protos. Ieremia Berbec ( Man . Putna) la Sfinții Împărați Constantin și Elena – 21 mai 2016:

As vrea sa pornesc acum de la aceasta ultima relatare despre Sfantul Constantin si vreau sa va descriu faptul ca lumea lui nu era cu mult diferita de a noastra. Veneau dupa o prigoana, noi venim dupa o prigoana. Elitele acelei societati erau pagane, erau universitati, dar profesorii erau inchinatori la idoli. Marii filozofi ai timpului se inchinau idolilor, jertfeau idolilor. Cum si la noi acum, majoritatea oamenilor de stiinta se inchina naturii, hazardului, iar pe oameni ii indeamna [sa creada ca] Dumnezeu nu exista, Dumnezeu e o iluzie, o pacaleala, puteti sa faceti ce vreti, nimeni nu va trage la raspundere. Ei slujesc in alte temple si indeamna poporul la pacat. Fara remuscari, un total libertinaj, pe care din pacate il vedem in randul tinerilor.

Acum, Sfantul Constantin era intr-o astfel de lume. Intr-adevar, crestinii erau destui, dar nici pe departe majoritari si atunci, cu deosebita intelepciune si discernamant, el incet-incet a schimbat fata imperiului. Nu deodata, nu a schimbat totul, nici macar nu a prigonit pe pagani, ci doar a sprijinit Biserica. Si incet-incet a aratat, ca si prin acest edict, cum ar trebui supusii lui sa se orienteze. Si pe aceasta temelie a lui au cladit imparatii de mai tarziu si s-a ajuns la imperiul crestin.

Am vazut cum, de la o inselaciune diavoleasca, de la o asa-zisa proorocie facuta prin acea preoteasa de la Delphi, s-a inceput o prigoana cumplita asupra crestinilor. Sa stiti ca tot timpul prigoanele impotriva crestinilor asa incep. Numai sa aveti in minte ce s-a intamplat toamna trecuta cu acel nefericit eveniment de la Bucuresti [incendiul de la Colectiv – n.n.] si care, in loc sa ne indemne pe toti la pocainta, la intoarcere catre Dumnezeu, din contra, a fost folosit de cel-rau pentru o revolta, pentru o lupta si mai mult, pentru atac impotriva Bisericii. Crestinii erau vinovati ca Apolo nu isi mai putea face prorociile pe pamant. [Ca si atunci],Biserica este vinovata, vezi Doamne, ca noi suntem saraci. Faptul ca noi construim biserici [ei spun ca] saraceste neamul acesta. Minciuni peste minciuni, iubiti credinciosi, dar vedeti ca multi le-au primit. De ce oare?

Deci nu mai infieram azi moravurile rele, a celor care lupta pe fata impotriva lui Dumnezeu, dar trebuie sa tragem un semnal de alarma asupra noastra a tuturor, anume trebuie sa intelegem caprigoana este facuta posibila de pacatele noastre. Vrajmasul nu ar putea lucra daca oamenii nu ar fi intunecati de pacat. Sa crezi tu acele bazaconii ale acelei preotese [idolesti]! Un mare adevar este, iubiti credinciosi, ca pacatul ne intuneca, ne limiteaza, ne indeparteaza de Dumnezeu, si atunci nu mai vedem soarele si usor vrajmasul ne pacaleste. Cand vrea mass-media, suceste mintile la toata societatea, asta pentru ca nu exista discernamant, nu mai exista credinta, in primul rand, si oamenii sunt cuprinsi de pacat. Deci nu infieram atat pacatele tiranilor de demult si cei mai de curand, cat tragem un semnal de alarma mai ales asupra vietii noastre, care ar trebui sa fie a unora de crestini, dar nu este si, de aceea, o sa facem din aceasta zi inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena un prilej de inceput bun pe care sa-l punem vietii noastre.

Sa-l rugam pe Sfantul Imparat Constantin care, vedem din textul lui, a avut nevoie de multa intarire si incurajare de la Dumnezeu. Dumnezeu i-a aratat, prin semne si minuni, pe limba lui, ca El este Dumnezeu adevarat si l-a intarit in credinta, la o credinta asa puternica incat a putut sa o faca publica, sa o asume el deschis, in fata tuturor, si mai mult, sa schimbe pe toti supusii lui si tot imperiul. Asa tarie a credintei a avut, si nu era usor, iubiti credinciosi. Numai ganditi-va ce inseamna azi sa spui in societate ca esti crestin, ca nu esti de acord cu toate faradelegile.Vedeti acuma, ca sa vorbim despre acel pretext pe care il foloseste vrajmasul pentru prigoane, in lume, poate stiti, sunt prigoniti anumiti crestini pentru ca nu vor sa legifereze anumite casatorii nelegiuite. Vezi, Doamne, tot crestinii sunt de vina ca lumea civilizata, zic ei, nu poate sa traiasca, sa-si impuna libertatile. De ce sa nu…nu? Stiti bine ce se intampla in lume, care urat este sa si le spunem dar e cumplit ca le traim. Ei, acestia vor gasi tot in crestini pe tapul ispasitor, pe cei care ii zadaresc, ii incurca in planurile lor diabolice de a schimba mintile oamenilor, incepand cu copiii nostri.

Iubiti credinciosi, in Chile [si in multe alte tari, chiar europene – n.n.], Ministerul educatiei, la gradinita, promoveaza materiale care invata pe copii ca altfel e normalitatea, ca e normal sa fii si altfel decat a lasat Dumnezeu familia, barbat si femeie, intelegeti ce spun. In gradinita, iubiti credinciosi, in Chile, in momentul acesta. Si acestia vor gasi pretext tot in crestini, asa cum aceia de demult si de-a lungul veacurilor au gasit, ca ei sunt de vina ca aceia nu pot sa se exprime si sa nu-si traiasca “drepturile” care sunt impotriva firii.

Deci sa fim atenti, iubiti credinciosi, sa luam aminte, timpurile ne-o cer, nu putem sa dormim, nu putem sa fim caldicei in timpurile acestea. Trebuie sa ardem [de ravna duhovniceasca, de credinta]. Si Dumnezeu ne va ajuta asa cum l-a ajutat pe Sfantul Constantin. Suntem putin credinciosi? Ne intareste, ne sporeste credinta. Si apostolii L-au rugat: “sporeste-ne credinta! O va face daca i-o vom cere. Eu spun ca trebuie sa I-o cerem.Timpurile pe care le traim nu ne lasa alta varianta, nu putem fi caldicei, iubiti credinciosi. Va rog sa intelegeti, nu numai pentru dumneavoastra, cat mai ales pentru copiii nostri pe care acestia ni-i schimba, ni-i instraineaza, ni-i spurca. Ma iertati ca folosesc aceste cuvinte urate, dar realitatea este foarte urata.

De aceea am vrut sa arat ca Sfantul Constantin nu este doar un sfant pe care il cinstim o data pe an, il avem in icoane, ii purtam numele, ci este un model cat se poate de viu si de puternic in Biserica lui Dumnezeu, asa cum si Sfantul Stefan cel Mare ne este viu – Sfantul Stefan l-a avut model pe Sfantul Constantin bineinteles, ca toti imparatii crestini – deci ei sunt modele vii si trebuie sa le urmam faptele si sa dam slava lui Dumnezeu ca ii avem mijlocitori in Biserica noastra.

Iubiti credinciosi, desi am vorbit despre lucruri foarte serioase, vreau sa inchei asa cum este ziua asta. Este o zi de bucurie, v-am spus, Biserica canta aproape ca si cum ar fi de Inviere pentru ca s-a eliberat in aceasta zi prin Sfantul Imparat Constantin si lucrarea lui Dumnezeu s-a infaptuit pe pamant si Dumnezeu a trimis ploaie. Deci sa ne bucuram in aceasta zi ca puterea lui Dumnezeu este mare, si sa rugam pe Sfantul Constantin si pe maica sa cea evlavioasa, Elena, sa ne ajute si pe noi neputinciosii si nevrednicii, sa ne sporim in credinta, sa sporim in pocainta pentru noi si pentru cei din jurul nostru, pentru ca si Dumnezeu sa-Si implineasca lucrarea Sa cea sfanta si mantuitoare prin noi. Amin!”

Predica integrală a Părintelui Ieremia poate fi ascultată mai jos:

sursa: Cuvantul Ortodox

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php