Pe 14 MAI, cu toții ÎN STRADĂ! DAN PURIC alături de deținuții politici, la Ziua națională a cinstirii MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE.

1 1.184

Anul acesta, pe 14 mai, ora 19,oo, în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, va avea loc a doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste, conform Legii 127/2017.
Această lege a  instituit ziua de 14 mai ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”.

În expunerea de motive a Legii 127/2017, se arată că această zi a fost aleasă în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Circa zece mii de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, au fost arestați în acea noapte fatidică, în baza unui plan al autorităților comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare. 

Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizații ale societății civile au luat inițiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018.

Locația aleasă nu este întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în temutele celule din subteranele clădirii.

Organizatorii cheamă bucureștenii să se adune pe 14 mai, începând cu ora 19,oo, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, cu candele și lumânări aprinse.

În deschiderea adunării, un sobor de preoți vor oficia o slujbă de pomenire. Pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe un ecran vor fi proiectate chipurile celor trecuți prin temnițele comuniste. Foști deținuți politici și personalități vor susține scurte alocuțiuni. Totul se va încheia, după căderea întunericului, cu un marș al Memoriei, participanții purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificați în închisorile și lagărele comuniste.

Inițiatorii deplâng faptul că anul trecut toate instituțiile publice au ignorat această zi, neorganizând nici o manifestare, deși Legea 127/2017 recomandă explicit acest lucru. „Ingratitudinea manifestată de instituțiile publice față de amintirea acestor oameni este condamnabilă, ea fiind o sursă neputinței societății românești de a ieși din marasmul de astăzi”, au declarat urmașii luptătorilor anticomuniști, grupați în cadrul societății civile în fundații și asociații care au luat inițiativa acestei manifestări.

1 Comment
  1. IO...gerules says

    Se face totul,de catre conducatorii vremelnici ai Romaniei,ca martirii neamului nostru sa fie trecuti in derizoriul istoriei.Ei,datorita carora noi astazi mai avem coloana vertebral,ei geniile si dascalii neamului,care au fost inmormantati de vii in lagarele cominternist-coomuniste iudaice,ei care sigur,pregateau tineretultarii pentru un viitor mult mai luminos,aruncand cocoasa iudaica,care s-a aciuit si se devolta saprofit pe spinarea bravului nostru neam romanesc.Spiritele acestor eroi ies din morminte si se cer a fi cunoscute si ascultate mai ales de catre cei tineri.Purtati diadema mortii acestora cu cinste si respect in fata lumii.Numai astfel veti putea fi respectati si eliberati din ghiarele nertrebnice ale ignorantei,numai astfel veti putea duce mai departe stindardul libertatii,altfel veti pierii rataciti ca nalucile printre neamuri straine depe mapamond.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php