Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalistă

20-23 martie 1950. Sunt executaţi sumar, la Pitești, 16 deţinuţi politici din rezistenţa armată dobrogeană

În zilele de 20 şi respectiv 23 martie 1950, aveau să fie executaţi, lângă Piteşti, 16 deținuți politici, făcând parte din loturile 1 și 2 ale rezistenţei armate dobrogene.

Ca și în cazul altor execuții în cadrul așa numitelor “trenuri ale morții” sau “dube fantomă”, soartea lor fusese decisă la cel mai înalt nivel al statului, în cadrul conducerii Ministerului de Interne al Republicii Populare Române. În cadrul unei ședințe secrete din vara anului 1949, la care au participat Teohari Georgescu (ministru al M.I. între anii 1945-1952), Marin Jianu (ministru adjunct al M.I.), Gheorghe Pintilie (sau Timofei Bodnarenko, cunoscut cu porecla Pantiușa, șeful Direcției Generale a Securității Poporului în perioada 1948-1963) și Alexandru Nicolschi (născut Boris Grünberg, general, spion sovietic și șef al Securității, îndeplinind funcția de subdirector general al Direcției Generale a Securității Poporului în peiroada 1948-1953, respectiv aceea de secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, între 1953-1961), s-a luat decizia ca toți membrii grupurilor de rezistență anticomunistă, care primiseră pedepse de peste 15 ani de închisoare, să fie și ei executați extrajudiciar, în condiții cât mai discrete.

Se pare că, în urma presiunilor internaționale ca urmare a numeroaselor condamnări la moarte pronunțate în România, regimul preferase condamnarea insurgenților la pedepse mari cu închisoarea. Totuși, conducătorii Ministerului de Interne au găsit o soluție pentru cintinuarea represiunii la aceeași intensitate. Dincolo de condamnările la închisoare, cei mai periculoși adversari ai comunismului urmau sp fie executați la adăpostul nopții, în locuri izolate, unele rămase până azi necunoscute…

Criteriul selectării celor mai intransigenți anticomuniști era acela al condamnărilor la peste 15 ani de închisoare. Dintre aceștia, în 1950, erau vizate cca 70 de persoane condamnate. Dintre aceștia, 13 făceau parte din Lotul 3 al luptătorilor dobrogeni. Alte loturi erau cele din grupările Spiru Blănaru din Teregova – 6 persoane, maior Nicolae Dabija din zona Cluj – 13 persoane și arestații dobrogeni din loturile 1 și 2, deținuți la Pitești – 16 persoane.

SURSA: Luana Constantin

via Muzeul Rezistenței

URL Scurt: https://www.buciumul.ro/?p=34136

Postat de pe 23 mart. 2019. Catalogat ca Cultură, Ultimele ştiri. Puteţi urmări răspunsurile la acest articol via RSS 2.0. Puteţi lăsa un răspuns sau un trackback la acest articol.

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Legături utile

  Caută în arhivă

  Caută după dată
  Caută după categorie
  Caută cu Google

  Acţiuni

  | © Copyright 2012 Buciumul | css.php