O tânără se întreabă: România Mare ne-a costat un milion de vieţi. Mai credem în ea?

0 382

Foto: Depunere de coroane la mausoleul de la Mărăşti, unde au început bătăliile care au redat România românilor; Facebook.com/cultuleroilor.viilor


Pornind de la documentarul video realizat de un elev de 12 ani din Focşani despre Măriuca Zaharia, „eroina din nuc”, Alexandra Nadane, o studentă din Bucureşti, a postat pe blogul ei,AlexandraNadane.ro, un articol emoţionant despre jertfa românilor din Primul Război Mondial, pe care s-a clădit România Mare. Acesta i-a prilejuit şi o meditaţie amară despre visul – azi parţial destrămat de istorie – al unei Românii a tuturor românilor şi despre cât de mult mai este dispusă generaţia de astăzi să mai creadă într-un astfel de vis – sau măcar într-o viaţă dusă între graniţele ţării. Redăm în continuare scurtul articol.


Acum 3 ani, Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focșani, a realizat un clip despre Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care a murit dorind „să facă ceva pentru țară”. Au trecut 100 de ani de la jertfa ei. De Schimbarea la Față este pomenită ea și toți cei căzuți acolo.

După încheierea bătăliei de la Mărășești, Generalul Eremia Grigorescu le-a spus ostașilor:

Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară […] Ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri. Ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor.

Țara românească a tuturor românilor s-a destrămat după al Doilea Război Mondial. Câteva decenii mai târziu, după căderea comunismului, din România, Republica Moldova și din nordul Bucovinei au plecat milioane de români în alte țări.

Mă întreb ce va face elevul care acum câțiva ani a făcut acest clip emoționant despre Măriuca Zaharia și jertfa ei pentru o țară curată și măreață. Va trăi, va munci, se va bucura, se va ruga, își va face o familie în țara părinților și strămoșilor săi sau va pleca în altă țară, din cauza condițiilor economice?

Sper ca cei un milion de români care au murit în Primul Război Mondial pentru a se realiza Unirea din 1918 să mai realizeze o unire la 100 de ani de la jertfa lor.


Filmul realizat de Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focșani,
despre Măriuca Zaharia, „eroina din nuc”

 

via Ştiri pentru viaţă

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php