Iohannis a semnat: Foştii torţionari trebuie să-şi despăgubească victimele

4 489

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina condamnaţilor definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Prin această lege se constituie un fond destinat drepturilor cuvenite persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată în 1945, gestionat de Ministerul Muncii.

Potrivit legii, persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală, producerea unor dureri ori suferinţe puternice, fizice sau psihice persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă sunt obligate la plata unor sume lunare, cu titlul de despăgubire.

Instanţa de judecată stabileşte durata pentru care se dispune plata despăgubirii, care nu poate fi mai mică de cinci ani, precum şi cuantumul acesteia – care nu poate fi mai mic de 50% din venitul lunar net al persoanei condamnate şi nici mai mare de 75% din acest venit.

La stabilirea cuantumului lunar al despăgubirii şi a duratei, instanţa are în vedere criterii precum: fapta săvârşită, poziţia deţinută de persoana condamnată în aparatul de represiune al regimului totalitar comunist, amploarea activităţii acesteia, măsura în care, prin activitatea desfăşurată de aceasta, au fost lezate drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor.

Pentru garantarea plăţii despăgubirii procurorul sau instanţa de judecată trebuie să ia măsura popririi asupra veniturilor celor condamnaţi, notează Agerpres.

n.n. redacţia Buciumul: pentru o astfel de lege a militat dr. ing. Constantin Iulian, preşedinte al Federaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti până la trecerea sa la cele veşnice in iunie 2012.

via Stiri pe surse

4 Comments
  1. Deceneu says

    Bravo Klaus!

  2. IO../gerules says

    Care tortionari,cei ce au folosit propria mana spre a tortiona o fiinta umana sau cei din umbra,care au folosit pozitia lor sociala si politica spre a tortiona,pozitie instalata cu forta prin jaf si crime?Ce cuvant groaznic?Cei din umbra sant principalii vinovati si se observa ca mai toti au fost si cei care mai sant in viata sant straini de neamul romanesc veniti in tara prin viclesug sa fure,sa ucida si sa traiasca bine ca viermii,ca plosnitele,pe spinarea sarmanului popor obidit de ei straini de tara in propria batatura a romanilor.Ce pedeapsa de recuperare a ce,a cat sa-i ceri lu ana pauker,lui samuel brucner zis brucan,lui walter neuerlander zis roman,lui parazitu de fiisu,petre zis roman,ilici iliescu,voican voiculescu….Astia care mai snt in viata trebuesc condamanti si sa plateasca cu inchisoare ei si tot nemul lor de nemernici,iar romanii sa invete odata pentru totdeauna sa-si cunoasca dusmanii.Ce despagubiri?Cate vieti,milioane,au distrus aceste naparci?cine mai poate reda viata tatilor,a mamelor,a bunicilor morti pe altarul patriei,care au fost exterminati numai pentru vina de asi iubii tara? presedintele asta(nu folosesc majuscule pentru asemenea eminente ale diavolului)cum respira cum da un duh de moarte printre romani si un duh de salvare a otrepelor din care clasa face si el parte.

  3. calin eugen says

    O sa fie si asta tot o apa de poaie.Sa dea Dumnezeu sa ma insel…

  4. ionut moraru says

    Mult prea putin domnule Santa Klaus!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php