Organizaţiile şi simbolurile comuniste ar putea fi, în sfârşit, interzise

2 472

După mai bine de 25 de ani de la căderea regimului comunist – un regim criminal impus cu tancurile sovietice – în Parlament se pune, în sfârşit, problema ca organizaţiile şi simbolurile asociate cu acesta să fie interzise în ţara noastră. Iniţiativa îi aparţine senatorului Valeriu Todiraşcu, de la partidul Noua Republică, care le cere colegilor săi parlamentari să condamne, prin lege, acest regim care a devastat România.

Todiraşcu a depus marţi, 8 septembrie, o iniţiativă legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

„Ideologia şi crimele comunismului nu sunt mai puţin condamnabile decât cele ale fascismului. Noua Republică propune ca România să aibă o legislaţie asemănătoare cu cea care prevede acum măsuri similare adoptate împotriva ideologiei fasciste, pentru a evita, în ţara noastră, propaganda comunistă şi reapariţia unor organizaţii de tip comunist”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

România a condamnat regimul comunist, în 2006, prin vocea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, care a ţinut un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

„Ca şef al statului român, condamn explicit şi categoric sistemul comunist din România, de la înfiinţarea sa, pe baza de dictat, în anii 1944-1947 şi până la prăbuşire, în decembrie 1989. Luând act de realităţile prezentate în Raport, afirm cu deplină responsabilitate: Regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal”, a declarat, la vremea respectivă, Traian Băsescu.

Până acum, această condamnare nu a avut însă şi consecinţe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive.

Constituţia României interzice îndemnul la ură naţională, rasială, de clasă şi violenţă publică, iar toate aceste garanţii constituţionale au fost transpuse acum în iniţiativa legislativă a senatorului Valeriu Todiraşcu, respectiv:

Pentru prevenirea şi combaterea incitării la ură de clasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, prezenta lege reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

Prin organizaţie cu caracter comunist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor comuniste, precum ura şi violenţa pe motive de diferenţă de clasă socială, superioritatea unor pături sau clase sociale şi inferioritatea altora, recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice.

Nu constituie infracţiune fapta dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public.

Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internaţional, în Statutul Curţii Penale Internaţionale sau a oricărui alt tribunal penal internaţional înfiinţat prin instrumente internaţionale relevante şi a căror competenţă este recunoscută de statul român, ori a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Noua Republică a solicitat, de asemenea, Guvernului României să susţină iniţiativa ministrul eston al Justiţiei, Urmas Reinsalu, de înfiinţare a Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, arătând că „foşti lideri comunişti, criminali notorii, sunt încă veneraţi de unii, iar chipurile lor şi însemnele comuniste sunt utilizate pentru propaganda unor forţe ale stângii actuale.”

Un regim criminal

„Regimurile comuniste totalitare care au existat în Europa Centrală şi Orientală în ultimul secol şi care încă există în mai multe ţări ale lumii au fost marcate fără excepţie de violarea masivă a drepturilor omului. Aceste violări, care variază după cultura, ţara şi perioada istorică, includ asasinatele şi execuţiile, fie individuale, fie colective, decesele în lagărele de concentrare, moartea prin înfometare, deportările, tortura, munca forţată şi alte forme de teroare fizică colectivă, persecuţiile pe motive etnice sau religioase, atingerile la libertatea de conştiinţă, de gândire şi de expresie, atingeri la libertatea presei şi absenţa pluralismului politic.

Crimele au fost justificate în numele teoriei luptei de clasă şi alprincipiului dictaturii proletariatului. Interpretarea acestor două principii a legitimat „eliminarea” unor categorii de persoane considerate ca dăunătoare construcţiei unei societăţi noi şi, prin urmare, ca duşmani ai regimurilor comuniste totalitare. În fiecare ţară, victimele au fost, în mare parte, naţionale. Este cazul, mai ales, al populaţiilor din fosta URSS, care au fost victime în număr mult mai mare decât alte naţionalităţi”, se arată într-o rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

sursa: Epoch-Times Romania

2 Comments
 1. Marius says

  Stimați domni din redacția ziarului Buciumul -,,,se știe că comunismul a fost un regim criminal și a dus la moartea a milioane de oameni nevionovați.
  Dar trebuie lasați să-și exprime ideile proaste ori bune în aceasta constă democrația,

  Nu trebuie „băgat pumnul în gura” cum se întamplă astăzi în România unde ideile naționaliste de dreapta sunt scoase în afara legii iar dacă strigi „Traiască Căpitanul!” riști să faci ani grei de pușcărie.
  Românii care lucrează în vestul Europei au putut observa că exista arborate drapele roșii cu secera și ciocanu pe balcoanele locuințelor în Italia, Portugalia etc.

  De ani buni de zile sunteți urmarți, monitorizați de diverse instituți ca: SRI, Poliție, DICOOT etc. oricând puteți fi arestați ca simpatizanți legionari.
  Cred că România este singura țară din Europa care are asemenea lege aberantă (legea 217/2015).

  Libertatea de exprimare vouă vă este inerzisă – vă obligă să vă autocenzurați că dacă nu …riscați să stați după grati vreo trei anișori….

 2. calin eugen says

  Comunistii au fost de accord ca Basarabia sa fie teritoriu rusesc(de aceea,printre altele,au fost scosi afara de lege,in perioada interbelica).Poate exista comparatie intre legionari si comunisti,dusmanii lui Hristos?Cine,in Romania de azi,lupta impotriva francmasoneriei?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php