Iohannis cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului: Să prevenim acțiunile și inițiativele radicale, extremiste, inclusiv de pe scena politică

5 802

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, în care subliniază că “trebuie să fim vigilenți și să prevenim acțiunile și inițiativele radicale, utopice și extremiste, inclusiv de pe scena politică”.

Mesajul lui Iohannis transmis de Administrația Prezidențială:

„Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului reprezintă un prilej de amintire și compasiune, dar și o ocazie de a privi cu încredere către un viitor în care disprețul față de viața și libertatea persoanei nu va mai rămâne vreodată nepedepsit. Totodată, acest moment ne obligă la condamnarea categorică și neechivocă a Pactului Ribbentrop-Molotov și mai ales a consecințelor sale nefaste pentru trecutul țării noastre.

Vă chem, așadar, să ne amintim, cu pioșenie, de victimele regimurilor totalitare, instalate pe o mare parte din continentul nostru în secolul trecut. Ieșită de sub zodia totalitarismelor, România și-a asumat, odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, valorile democratice și, în numele acestor valori și a identității noastre, avem obligația de a condamna și respinge ceea ce este greșit și nedemn în trecutul nostru recent. Astfel, aducerea-aminte nu este doar o simplă declarație simbolică, ci convingerea că această cale ne va apropia și mai mult unii de alții și ne va face să reflectăm la rosturile memoriei, la menirea încrederii în instituții și la importanța drepturilor civile pentru o națiune.

Așa cum am mai spus, semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 reprezintă un moment tragic pentru națiunea română și o bornă cinică în istoria secolului XX. Dispreţul față de lege și față de valoarea sacră a ființei umane a făcut posibilă existenţa unor regimuri criminale care au secerat vieţile a sute de mii de oameni nevinovaţi. Victimele politicilor de exterminare iniţiate şi coordonate de regimurile național-legionar, antonescian şi comunist nu trebuie negate, uitate sau minimalizate, ci trebuie onorate și amintite. Prin măsurile și acțiunile curajoase și concrete pe care le-a luat în ultimul deceniu cu privire la condamnarea fermă a acestor regimuri, România a dovedit că s-a desprins definitiv de un capitol sumbru al istoriei sale.

Garantarea unui viitor democratic al naţiunii române depinde însă și de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene. În continuare, trebuie să fim vigilenți și să prevenim acțiunile și inițiativele radicale, utopice și extremiste, inclusiv de pe scena politică, care reprezintă atacuri la statul de drept și la democrație.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”

5 Comments
 1. Franco says

  Are în cap chipiul de evreu?
  Când pleacă în vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii?
  Daca foștii presedinti ai României au recunoscut ca poporul român a ucis și iar ucis sute de mii de ovrei …
  Romănia fiind a doua tară dupa Germania din punct de vedere statistic al morților nu m-aș mira ca actualul președinte să recunoască că poporul român a ucis și iar ucis peste un milion de evrei???

 2. calin eugen says

  Draga Iohanis,la istorie esti repetent.Speram cu totii sa treci acesta corijenta.Ai destul material didactic,numai sa vrei sa citesti.Declari ca esti crestin,deci sa ai coportamentul unui crestin.Curaj!Adevarul te va face liber!

 3. marian iliescu says

  Lege Anticrestina si Moscheie, Cu Forum nazist & Angela Mrekel Comunista !!! RUSINE !!!

 4. dan says

  „România și-a asumat, odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană…” CE? „Democratia” sionisto-judeo-americana! Asta si-a asumat! Daca NU ai fi fost SANTAJABIL, sionismul mondial NU te-ar fi facut presedinte!

 5. dan says

  ….ce spune in „Pas cu pas” ce a promulgat si ce face a doua papusa favorite a sionismului mondial!
  Bravo HANS! Investeste cit mai multi bani in „casa prezidentiala”, in „siguranta de la Cotroceni”, etc….ca pe toate el faci NU pentru tine, ci pentru altul!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php