Începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin? Bumerangul care îl poate lovi în plin

0 362

Este acesta inceputul sfarsitului pentru Vladimir Putin? La mai bine de un an de la izbucnirea revolutiei politice din Ucraina, situatia politica si economica din aceasta tara incepe sa dea semne de revenire, iar totul s-ar putea intoarce impotriva lui Vladimir Putin.

Publicatia americana Forbes se intreaba daca acesta va fi sfarsitul lui Vladimir Putin, in conditiile in care reforma din Ucraina incepe sa inregistreze progrese.

Autorul articolului noteaza ca Vladimir Putin ar trebui sa aiba motive de ingrijorare in cazul in care Ucraina va trece peste aceasta situatie delicata si va ajunge la nivelul unor tari precum Polonia sau Georgia.

„Daca Ucraina urmeaza calea Poloniei, a tarilor baltice sau a Georgiei, rusii obisnuiti vor incepe sa se intrebe de ce ei sunt lasati in urma. Acest lucru il va lasa pe presedintele Rusiei cu doua optiuni – sa reformeze sistemul corupt sau sa faca sistemul sau si mai opresiv – iar ambele ii vor cauza probleme viitoare pe care, avand in vedere starea slabita a regimului sau, nu si le permite”, comenteaza publicatia americana.

Forbes mentioneaza ca Ucraina a trecut in ultimul an printr-o revolutie politica, doua alegeri (prezidentiale si parlamentare), un colaps economic si o invazie rusa care a devastat tara. Cu toate acestea, noul guvern, cu o orientare politica vestica, a luptat pentru a mentine suveranitatea si stabilitatea, iar acum incep sa se vada primele semne pozitive.

Potrivit Financial Times, Ucraina „este pe drumul cel bun”, iar Guvernul Iateniuk este format in mare masura din tehnocrati, unii dintre ei straini si altii veniti din mediul de afaceri.

Progresele din ultimele luni sunt evidentiate si de pachetul de stabilizare negociat cu FMI, in valoare de 17,5 miliarde de dolari, care ar putea ajunge chiar la 40 de miliarde, cu contributii si din partea SUA si UE.

O masura pentru cetatenii ucraineni i-ar putea intoarce pe rusi impotriva lui Putin

Totusi, mentioneaza Forbes, o reforma pe termen scurt in Politia Rutiera ucraineana ar putea schimba viziunea rusilor de rand, in cazul in care va fi implementata cu succes. Spre deosebire de celelalte probleme, aceasta ii vizeaza direct pe cetateni, iar efectele s-ar putea vedea pe termen scurt.

Coruptia este la un nivel ridicat in Ucraina, insa ceea ce facea Politia Rutiera „le reamintea cetatenilor constant ca sistemul este putred la mijloc”, conform Forbes.

Ucrainenii au dezvoltat insa un proiect nou prin care isi propun sa eradice coruptia in masa din politie. Programul este condus de prim-viceministrul Afacerilor Interne, Eka Zguladze, care a ocupat o functie similara si in Georgia, unde a implementat un proiect similar.

Acest program este finantat de Guvernul SUA si supervizat din umbra de o echipa de politie din SUA. Ucrainenii au taiat din radacini si fac noi angajari in politie, iar salariile au crescut de la 80 de dolari la 500 de dolari pe luna.

Cei ce doresc sa ocupe o functie in Politia Rutiera ucraineana trebuie sa aiba o diploma de studii medii sau superioare, permis de conducere si sa cunoasca cel putin o limba straina. Pana in prezent, pentru cele 2.000 de posturi disponibile au aplicat 27.000 de angajati.

Astfel, avand in vedere cele de mai sus, Forbes mai mentioneaza ca un progres pe termen lung al Ucrainei este lucrul „de care Putin se teme cel mai mult”.

„Asa cum am sustinut cu un an in urma, sanctiunile impuse de administratia Obama l-ar putea trage in jos pe liderul rus. Acum, se confrunta cu o economie in prabusire, cu o coruptie larg raspandita si cu o izolare internationala. Multi cred ca Putin se lupta penru supravietuirea politica. In mod evident, el nu isi poate permite ca Ucraina sa devina un model pentru conationalii sai nemultumiti”, considera Forbes.

 

sursa: ziare.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php