Comisia Europeană lasă cale liberă exploatării gazelor de șist

0 401

Comisia Europeană lasă cale liberă exploatării gazelor de șist

Comisia Europeană a adoptat astăzi o recomandare care lasă cale liberă exploatării gazelor de șist în Europa. Condiția este să se respecte „principii comune” minimale, mai ales sanitare și de mediu.

„Gazul de șist suscită speranțe în anumite regiuni ale Europei, dar și temeri. Comisia răspunde apelurilor la acțiune formulând principii minimale pe care statele membre sunt invitate să le urmeze, pentru a se ține cont de aspectele de mediu și sanitare și să se ofere previzibilitatea necesară”, a explicat comisarul pentru mediu, Janez Potocnik.

Spre marea nemulțumire a apărătorilor mediului și contrar dorințelor Parlamentului European, Comisia a refuzat să impună norme juridice constrângătoare cu privire la explorarea și exploatarea acestei surse de energie.

„Un loc nu va putea fi selecționat decât dacă evaluarea riscurilor demonstrează că fracturarea hidraulică de debit mare nu duce la eliberarea vreunui poluant în pânza freatică”, recomandă Comisia.

Statele trebuie să se asigure că instalațiile pentru exploatarea gazelor de șist sunt „construite astfel încât să se evite scurgeri la suprafață și deversări în sol, apă sau aer”, mai spune CE. Evaluarea impactului asupra mediului trebuie să fie efectuată „cu maxim de transparență”, mai subliniază Comisia.

Statele membre sunt invitate să aplice aceste principii în termen de șase luni, iar, începând din decembrie 2014, să informeze anual Comisia despre măsurile implementate.

sursa: Digi24 via stiri.yahoo.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php