Horia Sima – 20 ani de la moarte. Dezbatere şi comemorări.

1 781

horia sima afis 25 maiCu ocazia împlinirii a 20 de ani de la moartea lui Horia Sima (25 mai 1993), vor avea loc comemorări ale Comandantului Mişcării Legionare în mai multe localităţi din România dar şi în Spania:

  • Sibiu – 24 mai, ora 17,oo – Biserica din Groapă
  • Bucureşti – 25 mai, ora 10,oo – Biserica Sf. Ilie Gorgani
  • Mândra (Făgăraş) – 26 mai, ora 11,oo – biserica localităţii

Sâmbătă 25.05.2013, rele 12,oo. Dezbatere stiintifica pe tema: „HORIA SIMA – DEZVALUIRI  SI CONTROVERSE”.

Manifestarea va avea loc in str. Pitar Mos nr. 23 („La Copac” – zona Piata Romana – Bd. Magheru). Vor fi prezentate documente inedite – unele din ele pentru prima oara ! – si vor fi dezbatute aspecte considerate controversate din viata si activitatea liderului Miscarii Legionare, precum:

  • colaborarea cu serviciile secrete americane si franceze. A fost Horia Sima un simplu agent platit sau partener al unei colaborari la nivel oficial inalt? Legionarii au fost platiti pe statele de plata ale CIA?
  • cum a fost receptata activitatea lui Horia Sima de cancelariile occidentale postbelice. A fost ocrotit de unele din acestea?
  • a venit Horia Sima in tara dupa 1992? Care era regimul sau juridic in 1990-1992: condamnat la moarte sau beneficiar al decretelor de amnistie? O diversiune mediatica postdecembrista.
  • 25 mai 1993 – asasinat al serviciilor secrete sau un banal stop cardiac. Complicatiile diplomatice imediat de dupa decesul liderului legionar.
  • a incercat Securitatea capturarea lui Horia Sima? Dar serviciile romanesti de dupa 1990? Actiuni secrete ale Securitatii pentru neutralizarea varfurilor exilului anticomunist inainte si dupa 1989. Crime si rapiri.
  • motivul real al stoparii operatiunilor de parasutare a legionarilor de catre CIA. Operatiune esuata, dezinteres al Occidentului pe fondul politicii de coabitare cu URSS, santaj al comunistilor cu viata a mii de legionari captivi?
  • implicarea Securitatii si KGB in instrumentarea asa zisului „Dosar al rusinii” si intrunirii dizidente de la Erding pentru vulnerabilizarea colaborarii lui Horia Sima cu amercanii.
  • Horia Sima – fascist sau democrat? Sinceritatea atasamentului manifestat de Comandantul Legiunii fata de sistemul democratic de guvernare.
  • Bunastare sau austeritate franciscana – mitul imbogatirii lui Horia Sima in exil.
  • studiu de caz: raportul legionarului Gheorghe Grecu catre Horia Sima in vederea avansarii in grad de comandant legionar.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu

www.ogoranu.ro

1 Comment
  1. NICADOR TALPES says

    SIMA nu a fost ucis de Securitate dintr-un motiv foarte simplu: NU reprezenta absolut nici un pericol pentru regimul Ceausescu in exil. NU avea radio,nu ajungea vocea lui pe calea undelor in Romania in nici un fel,si nici prin manifeste.

    Sima a fost pe lista NEAGRA a Europei libere,intesata de masoni, israelieni dar si KGB-isti contra lui Ceausescu!

    Apoi in ceea ce privesc parasutarile din anii 50,astea au fost niste inscenari peste cadavrele legionarilor,facute de intelegerea URSS-USA.

    Americanii au colaborat si cu talibanii din jungla afganistanului sa darame URSS-ul ,trupele GRU si KGB din Kabul,si au reusit cu brio.

    In Romania i-au trimis pe legionari sa-i sperie pe rusi putin si pe Securisti,pentru ca sa nu avanseze in VEST……cu partizani in ROMANIA POLONIA tarile baltice, rusii nu aveau sanse sa castige o INAINTARE pana in Atlantic in Franta,pentru ca pierdeau estul Europei,prin sabotaj!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php