Scandalul de la Muzeul Ţăranului. Directorul adjunct se declară indignat: Ambadasa SUA să-mi ceară scuze

0 715

017Directorul adjunct al Muzeului Ţăranului Român, Mihai Gheorghiu, a precizat, luni, pentru România Liberă, că declaraţiile lui Virgil Niţulescu sunt calomnioase şi că este „dezamăgit” şi „indignat” de reacţia Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care a preluat „acuzaţiile calomnioase ale activiştilor mişcării homosexuale”.

De asemenea, Mihai Gheorghiu a explicat că a rămas în incinta muzeului în seara proiecţiei pentru că era alarmat de apariţia posibilelor tensiuni şi că nu a fost în sală pe parcusul desfăşurării filmului.

Directorul adjunct a mai afirmat că aşteaptă scuze din partea Ambasadei SUA şi că Muzeul Ţăranului Român nu trebuie să fie folosit în „campanii ideologice”.

Redăm mai jos declaraţia de presă a directorului adjunct al Muzeului Ţăranului Român, Mihai Gheorghiu:

„În legătură cu declaraţia dlui. Virgil Ştefan Niţulescu, director general al MNŢR, din cotidianul România liberă din 21 februarie, cu vehicularea numelui meu în alte câteva publicaţii în legătură cu evenimentele din 20 februarie 2013, derulate în MNŢR, cât şi cu acuzaţiile calomnioase care mi-au fost aduse de activiştii mişcării homosexuale şi de Ambasada SUA la Bucureşti, ţin să aduc următoarele precizări:

Alarmat de unele zvonuri privind apariţia unor posibile tensiuni la proiecţia unui film programat de fundaţia Accept-România am rămas în incinta muzeului. În calitate de membru al conducerii MNŢR, şi în lipsa directorului general din instituţie, am asigurat dialogul cu toţi cei prezenţi, inclusiv cu poliţia, în incinta MNŢR. Nu am asistat la proiecţia filmului, nu am fost prezent în sală decât un minut înainte de începerea proiecţiei şi după încetarea acesteia, de asemenea pentru scurt timp, pentru a înţelege ce se întâmplă. Deci aserţiunea domnului Niţulescu şi a activiştilor mişcării homosexuale că eu aş fi fost în sală la proiecţie este pură calomnie. De asemenea, sugestia implicită că prezenţa mea pentru scurt timp în sală sau dezacordul meu cu privire la desfăşurarea evenimentului ar fi putut avea vreo relevanţă sau vreo influenţă în încetarea proiecţiei nu este decât o încercare de acuzare indirectă.

În condiţiile în care a fost avertizat asupra potenţialului risc de protest şi contraprotest, directorul general, în loc să ramână în instituţie şi să participe la evenimentul pe care l-a promovat şi impus împotriva opinei generale manifestate în Consiliul Administrativ, hotărâre consemnată în procesul verbal din 31.01.2013, a preferat să nu fie prezent. În schimb, a fost alertată poliţia, care a venit în număr masiv, chiar înaintea începerii proiecţiei. Protestul unei anumite părţi a spectatorilor prezenţi a făcut ca proiecţia să înceteze. Din fericire, nu s-a înregistrat nici un incident violent. Rapoartele poliţiei şi ale pazei interne sunt clare în această privinţă.

Sunt deosebit de dezamăgit şi de indignat de reacţia Ambasadei SUA, care preia şi promovează acuzaţiile calomnioase ale activiştilor mişcării homosexuale, fără o minimă verificare. Întregul comunicat al ambasadei încalcă uzanţele diplomatice curente. A acuza pe nedrept, a calomnia un cetăţean al statului în care îţi desfăşori misiunea este un comportament diplomatic nedemn. Aştept scuzele Ambasadei SUA pentru această inimaginabilă ofensă.

Misiunea muzeului nostru este cu totul alta decât aceea de a se lăsa folosit în campanii ideologice sau de a confunda în mod interesat culturalul cu ideologicul. Decenţa, bunul simţ, echilibrul, respectul faţă de locul în care te afli par a fi virtuţi prohibite astăzi în aşezământul fondat de Al. Tzigara-Samurcaş şi Horia Bernea. Poate că în curând va fi chiar şi memoria lor interzisă şi dislocată, odată pentru totdeauna, din Muzeul Ţăranului Român”.

Citeşte şi Scandalul de la Muzeul Ţăranului Român continuă. Organizaţiile creştine cer demiterea directorului MŢR. Niţulescu condamnă reacţiile HOMOFOBE ale protestatarilor ortodocşi

Miercuri, un grup de 50 de persoane a blocat o proiecţie de film cu tematică gay, organizată în cadrul evenimentului „Luna Istoriei LGBT (Lesbian-Gay- Bisexual- Trans)”, la Muzeul Ţăranului Român. Protestarii au adus în sală cruci şi icoane, strigând „Moarte homosexualilor!”, şi au intonat imnul României.

Directorul general al MŢR, Virgil Niţulescu, a catalogat protestul drept „homofob”, iar organizatorul evenimentului, asociaţia ACCEPT, împreună cu Active Watch, au cerut demiterea directorului adjuct, acuzat că a pactizat cu protestatarii, şi anchetarea forţelor de ordine care nu au intervenit pentru a opri protestul.  Şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a condamnat manifestaţia.

În replică, protestatarii au explicat că demersul lor a apărut pentru că directorul MŢR, Virgil Niţulescu, nu a vrut să anuleze proiecţia de film cu tematică gay, pe care organizaţiile creştine o condamnau.

Sursa: www.romanialibera.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php