6 octombrie – Tabăra de muncă de la Gherdeal

2 1.278

Sâmbătă, 6 octombrie, a avut loc tabăra de muncă de la Biserica Ortodoxă din Gherdeal, la care au participat tineri din partidul „Totul Pentru Ţară” din Braşov şi Făgăraş, precum şi simpatizanţi din alte zona ale ţării.

Biserica din Gherdeal a fost ridicată în 1795. A fost pictată în 1890 de un zugrav din această comuna, care a locuit la Bucureşti şi care, întorcându-se în satul sau, din dragostea care o avea pentru comună, a zugrăvit-o pe a sa cheltuială. A pictat interiorul bisericii. În 1926 a fost reparată din nou sub conducerea preotului Nicolae Gherghel.

În tabară s-au executat lucrări de curăţare a curţii bisericii, deoarece, fiind amplasată într-o zona de deal, în curtea bisericii s-au instalat specii arbustive şi arbori care au invadat zona, deci în prealabil lucrările s-au orientat spre eliminarea acestora din curtea bisericii până când s-a creat un aspect plăcut al zonei. S-a mai realizat o ridicare topografică a terenului în care se afla biserica deoarece sunt unele probleme în zonă cu înregistrarea terenurilor.

Atmosfera din tabără a fost plăcută. Cu mic şi cu mare am reuşit să terminăm o parte din lucrările ce sunt absolut necesare pentru a păstra viu acest monument istoric pur românesc. Şi de aceea, la o primăvară sau la vară, aceste lucrări vor continua cu eforturi de consolidare a zidurilor bisericii, refacerea tencuielii etc.; ar fi frumos să ducem acest proiect la capăt.

Scriind aceste rânduri, îmi aduc aminte de volumul V al lui Ion Gavrilă Ogoranu, în care descria visul Frăţiei de Cruce de la Liceul Radu Negru din Făgăraş, şi anume visul de a construi o casa a lor, afirmând că tot aşa se va clădi o Românie ca Soarele Sfânt de pe Cer. Tot aş, noi cei întorşi la Dumnezeu de scrierile Căpitanului, trebuie să ne dăm toate resursele pentru a mai putea vedea o Românie plăcută lui Dumnezeu.

Aşa să ne ajute Dumnezeu.

Alexandru Belciu

2 Comments
  1. Petru Danci says

    Pentru restaurarea picturii il recomand pe cel mai bun restaurator ,prof .doctor Viorel Tzigu ,var cu Marcel Petrisor .

  2. D.LIVIU says

    Care mai este situatia in Gherdeal? Mai sunt case de vanzare „la pretul unui salariu”, cum spune presa?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php