Masacrul de la Katyn: SUA știau, dar l-au acoperit pe Stalin

0 584
Comemorarea de anul trecut a masacrului

Mai multe documente de arhivă aduc dovezi care arată că administrația Roosevelt a închis ochii în privința masacrului de la Katyn din 1940, când sovieticii au ucis mii de polonezi, arată Associated Press, citată de BBC.

Agenția de presă relatează că din documente rezultă că Statele Unite nu au dorit să îl înfurie pe Iosif Stalin, aliatul lor în timpului celui de-al Doilea Război Mondial. Documentele au fost făcute publice la începutul acestei săptămâni de către Arhivele Naționale ale SUA.

Peste 22.000 de polonezi au fost uciși la Katyn de trupele sovietice, la ordinul lui Stalin. Rusia sovietică a recunoscut atrocitățile abia în 1990, după ce timp de cinci decenii au învinuit trupele naziste.

Documentele arată că prizonierii de război americani au trimis mesaje codate la Washington în anul 1943, în care spuneau că au văzut cadavre aflate într-o stare avansată de descompunere în pădurea Katyn de lângă Smolensk, în vestul Rusiei. Împotriva voinței lor, un grup de prizonieri americani și britanici a fost dus la Katyn de către naziști, pentru a vedea urmele masacrului.

Informațiile cuprinse în cele aproape 1.000 de pagini demonstrează că aceste crime nu fuseseră comise de naziști, care ocupaseră recent zona.

De mai mult timp existau suspiciuni că președintele Franklin Roosevelt nu a dorit să pună sub semnul întrebării versiunea lui Stalin, un aliat pe care americanii se bazau pentru a înfrânge Germania și Japonia. Potrivit AP, informațiile despre masacru au fost suprimate la cele mai înalte niveluri la Washington.

În aprilie 1940, crimele de la Katyn au fost comise de către poliția secretă NKVD, la ordinele lui Stalin. Membri ai elitei poloneze, includiv ofițeri, politicieni și artiști, au fost împușcați în cap, iar trupurile lor au fost aruncate în gropi comune.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php