Alertă! Ministrul Mediului confirmă riscul de cutremure la Roşia Montană!

2 816

Riscurile seismice din zona Roşia Montana sunt analizate de un consiliu tehnic de la Ministerul Mediului.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutul de Fizică a Pământului, a atras atenţia, într-un interviu acordat Adevărul, asupra posibilelor efecte devastatoare ale unui cutremur în zona Roşia Montana. Mărmureanu a spus că au fost înregistrate peste 450 de cutremure în ultimii 200 de ani în această zonă şi că nimeni nu poate garanta, la un cutremur de peste cinci grade Richtr, siguranţa unui baraj care ţine apa cu cianură.

Contactat de adevarul.ro, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat:

Am vorbit şi eu cu domnul profesor Mărmureanu, mi-a spus de aceste studii. Noi ne cunoaştem foarte bine, suntem prieteni buni, eu acopăr de mult timp domeniul Mediului. Mi-a spus despre aceste riscuri seismice. Nu ştiam de ele, aşa că i-am cerut toate datele de care dispune.

Există un consiliu tehnic la Ministerul Mediului, experţi care analizează toate aspectele legate de Roşia Montana. Datele de la domnul Mărmureanu le-am primit acum zece zile şi le-am trimis acestui consiliu tehnic.

În prezent, datele sunt în analiză şi urmează să luăm o decizie în cel mai scurt timp posibil„.

„Toată zona Roşiei Montane, toată zona Munţilor Apuseni, toate izvoarele de-acolo riscă să fie otrăvite dacă lucrurile nu sunt făcute cum trebuie, iar apa se scurge prin aceste falii, în sol. Nu ştiu dacă toate riscurile au fost luate în calcul. Eu nu am nimic contra exploatării aurului, dar acum există şi alte tehnologii, fără cianuri! „, a declarat Mărmureanu în interviul pentru „Adevarul”.

Sursa: Adevarul.ro

Advertisement

Bombă ecologică: Riscuri în cazul producerii unui cutremur în zona Roşia Montană

10 septembrie 2011, 08:41 |  Autor: Aura Costache | 2449 afişări

Cuvinte cheie: web, cutremur, rosia montana, avarii,

Avariile în cazul producerii unui cutremul cu o magnitudine de 8 grade sunt acceptabile

Avariile în cazul producerii unui cutremul cu o magnitudine de 8 grade sunt acceptabile

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutul de Fizică a Pământului, atrage atenţia asupra riscurilor producerii unui cutremur în zona de exploatare minieră de la Roşia Montană, experţii cred însă că au luat în calcul cele mai negative scenari.

UPDATE 17.00 Contactat de adevarul.ro, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat:

„Am vorbit şi eu cu domnul profesor Mărmureanu, mi-a spus de aceste studii. Noi ne cunoaştem foarte bine, suntem prieteni buni, eu acopăr de mult timp domeniul Mediului. Mi-a spus despre aceste riscuri seismice. Nu ştiam de ele, aşa că i-am cerut toate datele de care dispune”. Citeşte aici continuarea declaraţiei.

Mărmureanu: 450 de cutremure în zonă

Adevărul a realizat un interviu cu Mărmureanu în care seismologul atrage atenţia asupra posibilelor efecte devastatoare ale unui cutremur care să afecteze şi zona Roşia Montană. Specialisul a redactat o scrisoare pentru ministrul mediului, Laszlo Borbely.

„Vreau să-i atrag atenţia că-n zona aia au fost înregistrate peste 450 de cutremure în ultimii 200 de ani, unele de peste 5 grade pe scara Richter. Sistemul seismic de acolo poate da cutremure de până la 5,7 grade. Asta înseamnă că în zonă există falii, mici sau mari. Din cauza acestui sistem seismic, în 1986, când studiam amplasamentul unei centrale nuclearo-electrice în zona Clujului, am decis să nu continuăm în această zonă. Iar o exploatare minieră aici presupune şi un baraj! Barajul este baraj, e o construcţie de peste 100 de metri înălţime, care ar ţine această apă cu cianură şi nimeni nu poate garanta siguranţa lui la un cutremur cu o magnitudine de peste 5 grade… Toată zona Roşiei Montane, toată zona Munţilor Apuseni, toate izvoarele de-acolo riscă să fie otrăvite dacă lucrurile nu sunt făcute cum trebuie, iar apa se scurge prin aceste falii, în sol. Nu ştiu dacă toate riscurile au fost luate în calcul. Eu nu am nimic contra exploatării aurului, dar acum există şi alte tehnologii, fără cianuri! „, a declarat Mărmureanu în interviul pentru „Adevarul”.

Citeşte şi
Gheorghe Mărmureanu, seismolog: „Roşia Montană e într-o zonă seismică activă”

Experţi independenţi: Riscul nu este atât de mare

O echipă independentă de experţi a elaborat un raport de evaluare a impactului proiectului Roşia Montană asupra Mediului.

În acest raport sunt analizate toate aspectele proiectului de exploatare minieră de aur şi argint de la Roşia Montană. Seismicitatea zonei a fost una din cele mai importante evaluări luate în calcul de experţi.

În România există două zone cu potenţial seismic ridicat Timiş şi Vrancea

Pe baza rezultatelor analizei deterministice, s-a putut stabili pentru zona Proiectului Roşia Montană, un cutremur maxim credibil cu o magnitudine 8,0, capabil să genereze o acceleraţie a terenului de 0,14g.

Astfel, conform statisticilor, avariile provocate barajului iazului de decantare în cazul producerii unui cutremul cu o magnitudine maximă de 8 sunt acceptabile, cu condiţia ca integritatea şi stabilitatea acestei structuri să fie menţinută, iar deversarea sterilelor îndiguite să fie prevenită.

Aceşti parametri de proiectare iau în considerare faptul că urmările unei cedări a barajului sunt „foarte grave” pentru sistemul iazului de decantare.

Sursa: Adevarul.ro

Iată AICI raportul de evaluare a impactului pontenţial a proiectului Roşia Montană asupra mediului.

 

2 Comments
  1. Denis says

    Inainte de a se propune acest proiect, initiatorii sai au studiat zona, asa cum face orice expert in managementul proiectului, asa ca de aceste riscuri se stia demult. In orice activitate, exista riscuri si de aceea trebuie cunoscute din timp,pentru a le putea minimaliza. RMGC a venit cu un plan care sa se potriveasca zonei, cu unul dintre cele mai sigure lacuri de decantare din lume si cu o concentratie de cianura de 5 ppm, adica jumatate din maximul admis de Uniunea Europeana.

  2. Tudor says

    Dupa cum se spune si in articol,specialistii care au evaluat riscurile inevitabile ale proiectului au luat deja masurile necesare activitatii seismice, cu un baraj care rezista si la un cutremur de 8 grade, plus doua inundatii serioase.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php