Prima exploatare cu cianuri a aurului din România. Ponta cere ANULAREA permisului pentru mina Certej

0 541

Guvernul român intenționează să anuleze permisul de mediu primit de o companie canadiană pentru un proiect de exploatare minieră a aurului de la Certej, județul Hunedoara. Permisul a fost acordat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, iar compania canadiană Eldorado Gold Corp a anunțat imediat că speră ca exploatarea propriu-zisă să înceapă până în 2015.

Intenția Guvernului a fost anunțată de premierul Victor Ponta pe pagina personală de Facebook. Premierul subliniază că sunt „nereguli descoperite în privința cianurilor”.

În urma acordării permisului de mediu, mai multe organizații non-guvernamentale din România au reacționat rapid. „România intră oficial în Epoca de Aur”, se intitula un comunicat al Alburnus Maior, care arăta că, prin permisul de mediu acordat companiei Eldorado pentru zăcământul de la Certej, se dă undă verde exploatării cu cianuri a aurului din România. Potrivit organizațiilor de mediu, proiectul seamănă enorm de mult cu proiectul Roșia Montană.

În ședința de Guvern de ieri, Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, să verifice situația de la Certej, deoarece este posibil ca permisul acordat canadienilor să fie o „șpagă a PDL”. Plumb a cerut Agenției Naționale pentru Protecția Mediului demiterea directorului de la ARPM Timișoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu atunci când a emis acordul pentru proiect.

Directorul Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino, a declarat, luni, pentru mediafax.ro, că agenţia a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri. Mai mult, Gabriela Lambrino a spus că nu sunt motive pentru a fi demisă şi că nu intenţionează nici să demisioneze din funcţie.

Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver, care operează şi în Grecia, Turcia, China şi Brazilia. Compania minieră a preluat în decembrie 2011 European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania de stat Minvest Deva. La Bursa newyorkeză, aurul de la Certej ar fi cotat acum la peste 40 de milioane de euro. Din aceşti bani, statul român va încasa maximum 10.000.000 de dolari, reprezentând redevenţa de 4% și participațiunea de 19,25 %.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php