Sondaj: Încrederea ruşilor în Vladimir Putin, la cel mai scăzut nivel din istorie

0 420

Încrederea ruşilor în preşedintele Vladimir Putin a scăzut la un nivel record după alegerile prezidenţiale din acest an, arată un sondaj publicat de Centrul independent Levada, citat de RIA Novosti.

Mai puţin de jumătate dintre ruşi (48%) apreciază performanţa lui Putin ca preşedinte, cu 12% mai puţin decât în mai anul acesta, în timp ce 25% sunt nemulţumiţi de activitatea sa (faţă de 21% în luna mai).

Sondajul arată o scădere spectaculoasă a popularităţii lui Vladimir Putin comparativ cu primele două mandate de preşedinte, când încrederea în liderul rus era la aproximativ 65% şi doar în jur de 15% dintre ruşi se declarau nemulţumiţi de el. Popularitatea sa a atins un maxim istoric la sfârşitul anului 2008 (80%), când doar 10% dintre ruşi se declarau nemultumiţi de el.

Precedentul minim record al popularităţii lui Vladimir Putin se înregistrase în iarna anului 2005 (55%).

Potrivit sondajului, 56% dintre ruși au obosit să aştepte evoluţii pozitive din partea şefului statului. De asemenea, numărul ruşilor se îndoiesc de faptul că Vladimir Putin are un rol  semnificativ asupra a tot ceea ce se întamplă a crescut: 53% dintre cetăţeni mai cred acum că el are o influenţă puternică, faţă de 66% în mai anul acesta şi 76% în aprilie 2008.

Sondajul Levada a fost realizat în perioada 10-13 august pe un eşantion de 1.600 de cetăţeni şi are o marjă de eroare de 3,4%.

UNIMEDIA precizează că Vladimir Putin a devenit președinte al Federației Ruse în 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008.

Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv. După victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev, în alegerile prezidențiale din 2008, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei. Putin a ocupat această funcție începând din 8 mai 2008 până la data de 4 martie 2012.

Ulterior, acesta a fost ales iar șef al statului rus pentru un mandat de 6 ani de această dată (în urma modificării Constituției).

Sursa: UNIMEDIA cu referire la hotnews.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php