Fostul rabin-şef al Moscovei aflat în exil avertizează: Evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot

Rabinul-şef al Moscovei aflat în exil a afirmat că evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot, înainte de a fi transformaţi în ţapi ispăşitori pentru dificultăţile cauzate de războiul din Ucraina, informează The Guardian. „Când ne uităm înapoi în istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai cum guvernul încerca să redirecţioneze furia şi nemulţumirea maselor către comunitatea evreiască. Am văzut acest lucru în perioada ţaristă şi la sfârşitul regimului stalinist. Asistăm la o creştere a antisemitismului în timp ce Rusia se întoarce la un nou tip de Uniune Sovietică şi, pas cu pas, cortina de fier cade din nou. De aceea, cred că cea mai bună opţiune pentru evreii ruşi este să plece”, a declarat Pinchas Goldschmidt, pentru sursa citată.

Goldschmidt a demisionat din funcţie şi a părăsit Rusia în iulie, după ce a refuzat să susţină invazia rusă în Ucraina.

„Au fost exercitate presiuni asupra liderilor comunităţii pentru a susţine războiul, iar eu am refuzat să fac acest lucru. Am demisionat pentru că a continua ca rabin-şef al Moscovei ar fi fost o problemă pentru comunitate din cauza măsurilor represive luate împotriva disidenţilor”, a explicat el.

Evreii din Rusia au emigrat cu zecile de mii în ultimii 100 de ani, mai întâi în Europa şi în America şi, mai recent, în Israel. Potrivit recensământului din 1926, în Uniunea Sovietică de atunci existau 2.672.000 de evrei, dintre care 59% în Ucraina. În prezent, în Federaţia Rusă au mai rămas doar aproximativ 165.000 de evrei dintr-o populaţie totală de 145 de milioane de locuitori.

Goldschmidt a declarat că el crede că, de la începutul războiului, între 25% şi 30% dintre cei rămaşi au plecat sau plănuiau să o facă, deşi acum există puţine zboruri din Moscova, iar preţul unui zbor spre Tel Aviv a devenit de patru ori mai mare, ajungând la aproximativ 2.000 de dolari.

În iulie, guvernul rus a închis filiala rusă a Agenţiei Evreieşti, o organizaţie non-profit care promovează migraţia în Israel.

În total, se crede că aproximativ 200.000 de ruşi au fugit din Rusia, un exod care s-a accelerat odată cu introducerea recrutării în septembrie.

„Există o secţiune a societăţii ruseşti numită „creacle”, clasa creativă a liderilor de afaceri şi culturali, a intelectualilor şi artiştilor şi cred că se poate spune cu siguranţă că un mare procent dintre aceşti oameni au părăsit Rusia, ceea ce este şi va fi foarte dăunător pentru societatea rusă”, a declarat Goldschmidt.

El a spus că o mare parte a comunităţii evreieşti din Ucraina a plecat, de asemenea, refugiindu-se în Germania, Austria şi România.

Ucraina are o lungă istorie de antisemitism, de la pogromurile de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la facilitarea masacrelor naziste din timpul celui de-al doilea război mondial. Cel mai notoriu dintre acestea a fost uciderea a 33.000 de evrei la Babi Yar, în Kiev, în 1941.
Având în vedere această istorie, Goldschmidt a declarat că este remarcabil faptul că Volodimir Zelenski, care nu a făcut nici un secret din faptul că este evreu, a fost ales preşedinte al Ucrainei cu peste 70% din voturi.

Acest fapt a făcut ca afirmaţia lui Vladimir Putin potrivit căreia Ucraina ar fi fost guvernată de neonazişti să fie un nonsens, a spus rabinul.

„Arătaţi-mi o altă ţară care se află în ghearele naziştilor şi în care comunitatea evreiască prosperă. Cu toate acestea, nu ştiu cât de evreu se simte preşedintele [Zelenski]. El joacă cartea evreiască pentru a cere ajutorul Israelului”, susţine rabinul.

via Epoch Times

Comments (0)
Add Comment