Decizie în spatele uşilor închise: Comisia Europeană va fi condusă de Ursula von der Leyen

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat marţi că liderii europeni au convenit asupra viitoarei conduceri a instituţiilor Uniunii Europene, după un impas de două zile şi negocieri intense stârnite de ieşirea din cursă a candidatului PPE, Manfred Weber.

Comisia Europeană va fi condusă de Ursula von der Leyen (până în prezent ministrul Apărării din Germania).

Anunţul a venit la pachet cu cel al preşedintelui Consiliului European – în persoana lui Charles Michel (până în prezent premier interimar al Belgiei). Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă a UE va fi Josep Borrell (fost preşedinte al Parlamentului European), care o va înlocui pe Frederica Mogherini, iar în locul lui Mario Draghi la Banca Centrală Europeană va fi numită Christine Lagarde (momentan şefa FMI).

Tusk a mai anunţat că Parlamentul Uniunii Europene va fi împărţit între Manfred Weber (Germania) şi Serghei Stanişev (Bulgaria, care va avea prima parte a preşedinţiei), dar cei doi nu s-au înscris încă oficial în cursa de miercuri pentru şefia PE.

Candidatura Ursulei von der Leyen a început să fie vehiculată în cadrul negocierilor duminică, la discuţiile-maraton de peste 15 ore rămase fără rezultat, în lupta care se dădea între Manfred Weber (PPE) şi Frans Timmermans (socialişti) pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen este ministrul german al Apărării începând cu anul 2013. Are 60 de ani şi a fost prezentată drept o posibilă succesoare a Angelei Merkel.

Ciudat este că varianta Ursula von der Leyen a fost propusă de către Emmanuel Macron…

Comments (0)
Add Comment