Preşedintele Obama a discutat cu Papa Francisc despre avort şi libertatea religioasă

de Ben Johnson, 27 martie 2014, LifeSiteNews.com

La prima sa întrunire cu preşedintele american, Papa Francisc a reiterat preocupările Bisericii Catolice în legătură cu politica Administraţiei Obama referitoare la avort, obiecţia de conştiinţă şi libertatea religioasă.

Întâlnirea a durat 52 de minute. În timpul scurs din 2009 încoace, de la întâlnirea lui Obama cu Papa Benedict, s-a adâncit clivajul dintre Biserica Catolică şi politica preşedintelui american, care a promovat avortul la cerere, căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi obligarea furnizorilor privaţi de servicii medicale de a oferi produse şi servicii de contracepţie decontate din bani publici, chiar dacă furnizorii au o obiecţie de conştiinţă în acest sens. Curtea Supremă din SUA urmează să se pronunţe asupra constituţionalităţii acestor măsuri, în timp ce, la întrunire, Papa a reafirmat îngrijorarea că noul sistem public de sănătate din SUA îi obligă pe catolici să-şi renege cele mai profunde convingeri religioase.

Papa a mai criticat încercarea unor figuri publice de a marginaliza mesajul pentru viaţă la nivelul societăţii şi de a-l califica drept “ideologie obscurantistă şi conservatoare”, arătând că „apărarea vieţii nenăscuţilor este strâns legată de apărarea tuturor celorlalte drepturi ale omului, pornind de la convingerea că fiinţa umană este întotdeauna sacră şi inviolabilă, în orice situaţie şi în orice stadiu de dezvoltare”.

Papa Francisc şi Preşedintele Obama au mai abordat problema tensiunilor internaţionale create în jurul Rusiei, Ucrainei şi Crimeei, aspecte de politică externă în care ambii demnitari sunt puternic implicaţi.

De asemenea, Papa şi preşedintele american au reafirmat sprijinul reciproc în combaterea traficului de persoane la nivel mondial, cu toate că administraţia Obama a tăiat în 2011 finanţarea publică  acordată în acest scop Conferinţei Americane a Episcopilor Catolici, deoarece aceasta refuză să le ajute pe femeile gravide să facă avort.

Maureen Ferguson, consilier la Asociaţia Catolică din SUA, a comentat despre această întâlnire la nivel înalt: „Sperăm să nu rămânem doar cu o fotografie de presă care să ajute la promovarea agendei politice interne a preşedintelui. Întâlnirea are loc chiar în timp ce administraţia Obama se luptă cu Biserica Catolică din SUA pentru dreptul de a fi catolic, ajungând până la Curtea Supremă în încercarea de a obliga credincioşii – inclusiv pe călugăriţele care îngrijesc săracii – să încalce învăţăturile Bisericii pentru a evita amenzi serioase”.

Traducere: Ştefana Totorcea Ştiri pentru viaţă

 

Comments (0)
Add Comment