Parlamentul European condamnă abuzurile din Transnistria

Parlamentul European condamnă ferm încălcarea drepturilor fundamentale în Transnistria, în special în educație. Reuniți la Strasbourg, eurodeputații au adoptat o rezoluție în care cer autoproclamatelor autorități de la Tiraspol să pună capăt oricăror forme de intimidare la adresa instituțiilor de învățământ cu predare în limba română.

Rezoluția atrage atenția că Uniunea Europeană susține ferm integritatea teritorială a Republicii Moldova și cere instituțiilor europene să se implice mai mult în rezolvarea conflictului transnistrean.

Rezoluția și dezbaterea despre Transnistria au fost introduse pe ordinea de zi a plenarei în regim de urgență. Documentul cere autorităților locale, inclusiv celor din Găgăuzia, să respecte constituția Republicii Moldova și drepturile minorităților.

Eurodeputații condamnă abuzurile în cazul directorului și contabilei de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol.

Directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol: Am fost umiliți, înjosiți, numiți contrabandiști

Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” – în care predarea se face în limba română – a fost arestat la un punct de intrare în Transnistria. Se întorcea de la Căușeni, de unde se ridică salariile angajatilor. Aceeași soartă au avut-o contabila instituției de învățământ, șoferul și șase militari moldoveni din forțele de meninere a păcii, care au încercat să intervină.

 

Ion Iovcev a povestit la RFI coșmarul prin care a trecut: “A fost o zi foarte grea ieri, pot să spun că a fost un film de groază! De dimineață ne-am dus să ridicăm salariul profesorilor și angajaților. Am trecut așa-numita vamă transnistreană. Ne-au întrebat dacă avem vreo marfă. Marfă n-aveam, aveam salariul. Trecând peste Nistru, în satul Parcani, ne aștepta Miliția Rutieră. Au verificat întâi actele, iar după aceea am văzut că era un post mobil vamal. După aceea am fost reținuți cam cinci ore și jumătate. Au făcut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto“.

Conform legii, prin vama transnistreană se pot trece fără declarație maximum 10 mii de dolari. Ion Iovcev spune că avea la el o sumă mai mică.

“Am fost umiliți, înjosiți, am fost numiți contrabandiști. Noi ieri am încercat să sunăm acolo și am fost întrerupți, nu puteam suna din locul acela unde s-a întâmplat. Am refuzat, au vrut să ne pună cătușele, dar după aceea au văzut că stăm pe poziție și ne-au lăsat în pace și au făcut toate procesele acolo, în drum“, spune Iovcev.

Acum 10 ani, autoritățile de la Tiraspol le-au interzis instituțiilor de învățământ să predea în grafia latină. Opt instituții nu s-au conformat și, de atunci, au fost supuse multor presiuni. De exemplu, chiar liceului “Lucian Blaga” i s-au blocat la un moment dat conturile.

Surse: stiri.tvr.romediafax.ro via Rbnpress.info

 

Comments (0)
Add Comment