PROTEST FAȚĂ DE DĂRÂMAREA STATUII LUI IULIU MANIU DE LA CLUJ

Fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, anunță un protest, după ce statuia lui Iuliu Maniu, din Cluj-Napoca, a fost dată jos cu excavatorul, pentru lucrări în zona respectivă

Gherasim critică faptul că Primăria Cluj-Napoca, instituție condusă de primarul Emil Boc, nu a dat nicio explicație în acest sens.

La acest prostest s-au raliat și alte organizații civice: Fundația Corneliu Coposu – președinte executiv, Ion-Andrei Gherasim

Fundația Academia Civică – președinte, Ana Blandiana

Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin – președinte, Pr. Cristian Borz

Fundația Culturală Memoria – președinte, Nicolae Constantinescu

Clubul Monarhiștilor Clujeni – președinte, Cornel Jurju

Asociația 21 Decembrie 1989 – președinte, Teodor Mărieș

Fundația Doina Cornea – președinte, Leontin Iuhas

Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca – director, Valentin Orga

Mișcarea pentru Regat și Coroană – președinte, Marilena Rotaru”.

Partidul Național Țărănesc – Maniu-Mihalache a lansat un apel public către Primăria municipiului Cluj-Napoca și primarul Emil Boc:

„Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie, creați condiții astfel încât marele român să poată fi omagiat la 70 de ani de la moartea sa martirică!

Consternați de imaginea dezolantă: soclul smuls din pământ și statuia omului politic Iuliu Maniu demolată, pusă la pământ și expusă degradării, într-o zonă de șantier din Cluj-Napoca cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea marelui patriot-martir în închisoarea de la Sighet, condamnăm lipsa de viziune, ignoranța față de cinstirea eroilor neamului românesc.

Domnule primar Emil Boc, Primăria municipiului Cluj-Napoca era obligată să anunțe în prealabil despre lucrările planificate în locul unde se afla statuia lui Iuliu Maniu și să evite desfășurarea lucrărilor în zonă în perioada marcării a 150 de ani de la naștere și a 70 de ani de la trecerea în nemurire a celui care este un model de umanism și de slujire a interesului național.

În cazul în care la 5 februarie situația va rămâne la fel de deplorabilă, statuia nu va fi repusă pe soclu, iar zona amenajată civilizat, atitudinea autorităților locale din Cluj-Napoca față de memoria  marelui patriot-martir și a istoriei României va fi condamnabilă, de neiertat.

Facem apel către Dvs, domnule Emil  Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, și la aparatul dvs. administrativ: repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie, astfel încât marele român să poată fi omagiat la 70 de ani de la moartea sa martirică!

București, 28 ianuarie 2023

Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache – președinte executiv Mircea Taloș

Fundația Maniu-Mihalache – președinte Anca Zlătescu

Asociația de Dezvoltare pentru România – președinte de onoare Iulia Gorea Costin

Asociația Europeană de Strategii Politice – președinte executiv Corneliu Costin

Asociația Pro-Basarabia și Bucovina – președinte Marian Clenciu

Comments (0)
Add Comment