INVAZIA SOVIETICĂ TREBUIA SĂ ÎNCEAPĂ LA CONSTANȚA. GENERALUL MILITARU PREGĂTEA DESANTUL

Ce așteptau, de fapt, miile de „turiști” sovietici staționați pe teritoriul României în Decembrie 1989, care s-au plimbat cu automobile Lada, zile în șir, și care nu s-au implicat în evenimentele Revoluționare? Membri ai forțelor speciale GRU și KGB, aceștia urma să asigure operațiunile de anihilare a structurilor românești și de primire în bune condiții a trupelor sovietice de intervenție. Reacția neașteptată a românilor, care au escaladat situația revoluționară și lovitura de palat a generalului Stănculescu, care apoi a predat puterea lui Iliescu, au anulat acest plan odios. Și totuși, personaje malefice precum Brucan, generalul Militaru și Iliescu au încercat si după 22 decembrie 1989 să aducă trupele sovietice.

„Adevărul“ aduce probe că generalul Militaru a pregătit terenul pentru aterizarea sovieticilor pe Aeroportul de la „Mihail Kogălniceanu“. Despre chemarea trupelor sovietice în timpul Revoluţiei s-a scris mult. Acum există și mărturii indubitabile că desantul era pregătit la aeroportul Kogălniceanu și pe litoralul românesc.

Cel mai fierbinte moment al încercării de aducere a trupelor sovietice pe teritoriul României s-a petrecut la Constanţa. La 24 decembrie 1989, pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, din judeţul Constanţa, s-au făcut pregătiri pentru întâmpinarea unui detaşament aviatic precursor din Uniunea Sovietică. Au fost trimişi militari cunoscători ai limbii ruse pentru a primi forţele sovietice. Până la urmă, avioanele din URSS nu au mai ajuns. Tentativa de întâmpinare a sovieticilor este confirmată cu documente şi cu mărturii ale celor implicaţi. „Adevărul” reconstituie astăzi un episod important din istoria Revoluţiei române, episod care a fost trecut sub tăcere vreme de două decenii.

Citește tot articolul…

Comments (0)
Add Comment