Părintele Nicolae Bordașiu și sora lui Ion Gavrilă Ogoranu despre martirii români ai Secolului XX de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști.


Părintele Profesor Nicolae Bordașiu de la Biserica Sfântul Silvestru ne-a vorbit recent despre lupta poporului român împotriva comunismului, despre Rugul Aprins și despre jertfa martirilor care strălucesc în Istoria României precum stelele pe Cer (video/info: Ziaristi Online). Într-o a doua înregistrare, Părintele Nicolae Bordașiu, el însuși fost deținut politic, se bucură de inițiativa Parlamentului României de a institui și o Zi Naţională de Cinstire a Martirilor Români din Temniţele comuniste pentru data de 14 mai, și vorbește pe larg despre această zi a decapitării elitelor și viitorului României prin arestările a zeci de mii de români, realizate în 1948 sub comanda directă a comisarilor sovietici NKVD/MGB/KGB. Vom difuza filmarea despre 14 mai la comemorarea de anul acesta a 70 de ani de la această tragedie națională, informează sursa în filmarea video pe care o preluăm la rândul nostru. Doamne, Iisuse Hristoase, odihnește pe robii Tăi, eroii noștri!

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști la București

La Monumentul „Aripi” din Piața Presei Libere din București a avut loc vineri, 9 martie, o ceremonie militară organizată cu prilejul comemorării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. A fost săvârșită o slujbă de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Ceremonialul a ­început prin intonarea Imnului de stat al României de către fanfara militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, transmite Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Despre importanța prezenței reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române la ceremoniile de come­mo­rare a luptătorilor antico­mu­niști ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment: „În fiecare an, în ziua de 9 martie, când Biserica noastră face pomenirea celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, are loc la monumentul luptătorilor anticomuniști o slujbă de pomenire a celor care au murit în închisori, în lagăre, la Canal, în mine, în deportări sau în alte forme de opresiune la care au fost supuși de către regimul comunist. Este un prilej de rugăciune pentru odihna sufletelor celor care au murit pentru dragostea față de această țară, dar și pentru fidelitatea și statornicia lor față de credința creștină ortodoxă moștenită de la strămoși, credință pe care regimul a vrut să o smulgă cu orice preț din sufletele românilor, însă, spre slava lui Dumnezeu, acest lucru nu s-a împlinit. Totodată, prin prezența la acest eveniment, Biserica își arată admirația față de foștii luptători și deținuți politici din timpul regimului comunist care au supraviețuit și care sunt pentru noi și pentru generațiile care vin adevărate modele vii de demnitate, de eroism, de jertfelnicie și de statornicie în credință. Biserica pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, pe luptătorii care au fost jertfiți în timpul comunismului. La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe tot parcursul anului 2017 au fost co­me­mo­rați într-un mod cu totul special mărturisitorii și martirii din ­timpul comunismului”, a spus Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Despre importanța organizării manifestărilor prilejuite de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști în fața Monumentului „Aripi” ne-a vorbit Octav Bjoza, președintele AFDPR:

„Acest monument este cel mai frumos din fostele state comuniste europene și reprezintă înălțarea sufletelor noastre către cer prin cele trei aripi. Movila de pământ din spatele acestor aripi reprezintă mormântul imaginar al zecilor de mii de victime necunoscute nouă până în ziua de astăzi, acei luptători anticomuniști care și-au găsit sfârșitul în beciurile Securității, în temnițe și în lagăre de exterminare. Poate că este mult prea puțin ceea ce facem noi pentru ei. Există, totuși, o certitudine: nimeni nu ne-a obligat atunci să luăm atitudine. Puteam fi și noi niște capete plecate, dar am considerat că orice am face pentru această țară, mergând chiar până la jertfa supremă, nu ar fi fost prea mult atunci când era vorba de salvarea demnității acestui neam. Noi să știți că ne-am iertat criminalii. Și iertarea ne-a făcut și mai puternici”, ne-a spus Octav Bjoza.

“Tinerilor de astăzi le adresez îndemnul să-și iubească neamul, patria, tricolorul și credința strămoșească” – Octav Bjoza.

Făgărașul Tău:  „Îi comemorăm astăzi pe românii care nu și-au plecat capul înaintea comunismului, ci au luptat pentru idealuri mult deasupra măruntelor și trecătoarelor bunuri materiale“

Ce e mai strigător la cer, e faptul că ei, care erau mai curați ca lacrima, erau aruncați ca niște gunoaie în gropile cele mai infecte ale pământului. Noi avem datoria de a mărturisi aceste adevăruri spre a nu fi osândiți de Domnul care a făcut din aceste temnițe comuniste, adevărate fabrici de martiri. În adâncurile pământurilor românești, erau cele mai puternice, cele mai smerite și cele mai trăitoare rugăciuni care s-au spus vreodată“, sunt câteva din cuvintele emoționante, din discursul părintelui Urs, la slujba de pomenire a foștilor deținuți politici, eveniment care s-a desfășurat astăzi, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste de la intrarea în Cetatea Făgăraș.

Așadar a fost o zi emoționantă pentru zeci de făgărășeni și o zi de durere și de aducere aminte pentru foștii deținuți politici, în viață sau pentru rudele acestora, aflate la evenimentul organizat în Făgăraș.

La eveniment l-am întâlnit pe Vasile Bucelea din Viștea de Sus. La 21 de ani a fost arestat pentru favorizarea partizanilor din Munții Făgăraș. 7 ani și 4 luni a pătimit prin închisorile comuniste.

„Ne bucurăm că se aduce aminte de suferința neamului românesc și de marii noștri martiri care au suferit în temnițe, în lagăre și în diferite locuri, prin mine, unde mulți au fost executați prin împușcare în închisorile comuniste. Am stat 7 ani și 4 luni în închisoare pentru favorizarea partizanilor din munții noștri. Am fost închis la Securitate în Brașov, acolo am fost anchetat 7 luni în condiții grele, fără pic de căldură pe timp de iarnă, cu geam spart și am ajuns de urinam pe noi și nu am avea ce să ne facă. Pe urmă am fost dus la Sibiu. Acolo, am stat în Securitate un timp și pe urmă la închisoare. Apoi am fost dus la închisoarea din Gherla. De la Gherla am fost dus la Luciu Giurgeni, acolo era colonie de muncă. Pe marginea Dunării erau multe multe colonii. Au fost colonii de peste 11.000 de deținuți la un loc“, a spus Vasile Bucelea, fost deținut politic.

Îmi aduc aminte de durerea soțului meu, de cât a suferit. A fost luat și dus în temnițe în Jilava, Poarta Albă, etc.. Este vorba de Gheorghe Gușeilă din Pojorta. Asta e, durerea e mare, pentru ei a fost, dar mulțumim celor care au făcut acest eveniment frumos, cu atâta lume“, ne-a spus Maria Gușeilă, soția fostului deținut politic, Gheorghe Gușeilă.

Evenimentul a debutat cu slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopii Făgărașului. Au luat apoi cuvântul: primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, Ioan Bucelea, din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici și pr. Cornel Urs.

„Trăim astăzi o zi în care ne aducem aminte de o perioadă neagră în istoria țării nostre, o perioadă în care, milioane de oameni au trecut prin experiența iadului comunist, prin închisorile și lagărele de muncă, adevărate locuri de exterminare. Îi comemorăm astăzi pe românii care nu și-au plecat capul înaintea comunismului, ci au luptat pentru idealuri mult deasupra măruntelor și trecătoarelor bunuri materiale. Pentru noi făgărășenii, ziua de astăzi are, poate, o importanță mai mare decât pentru alți români. Noi suntem urmașii celor care au construit cel mai organizat grup de rezistență anticomunistă, grupul carpatin- făgărășean, condus de Ion Gavrilă Ogoranu, un simbol al luptei împotriva regimului comunist. Suntem urmașii unor oameni care nu și-au plecat capul în fața comunismului, încercând să-și păstreze demnitatea. Acești făgărășeni și-au dedicat viața unui ideal. Au scris cu propriul sânge o filă din istoria neamului nostru. Pentru noi toți, acești eroi reprezintă astăzi exemple de dârzenie, corectitudine, dăruire și credință nezdruncinată în triumful binelui și adevărului. Dumnezeu să-i odihnească“, sunt cuvintele primarului, Gheorghe Sucaciu.

Evenimentul a continuat cu depunere de coroane la Monumentul Rezistenței Anticomuniste și defilarea militarilor din garnizoana făgărășeană.

La manifestare a participat și sora legendarului luptător anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu.

,,Nu puteam lipsi de la parastas. I-am simţit alături pe părinţii mei, fratele meu, pe sora mea, soțul. Nu ştiu dacă la anul voi mai fi…” a spus Eugenia Petrişor, sora luptătorului Ion Gavrilă Ogoranu.

Foto, cu mulțumiri: Lucia Baki, Cristina Nichituș, Ziarul Făgărașul Tău și Ziarul Lumina

sursa: MĂRTURISITORII

Comments (0)
Add Comment