COMEMORARE LA PREDEAL. Legionarii executaţi sumar la 21/22 septembrie 1939 nu sunt uitaţi.

Predeal, oct. 1940. Ceremonie religioasă de înhumare a legionarilor executaţi în 21/22 sept. 1939. Imaginea are caracter strict documentar şi istoric.

Urmaşii celor 252 de militanţi ai Mişcării Legionare, executaţi sumar în noaptea de 21/22 septembrie 1939 şi reînhumaţi în toamna anului 1940 la schitul Sf. Niculae din Predeal, vor fi pomeniţi în cadrul unei slujbe religioase DUMINICĂ 18 SEPTEMBRIE 2016, la orele 12.

Iniţiativa, desfăşurată în fiecare an, aparţine familiilor celor executaţi, precum şi unor organizaţii civice, şi are caracterul privat al unei ceremonii religioase de pomenire.

Ceremonie de pomenire la Predeal, septembrie 2013. Imaginea are un caracter strict documentar şi istoric.

În noaptea de 21/22 septembrie 1939, la ordinul şefului regimului de dictatură regală, Carol al II-lea, 252 de lideri şi membri marcanţi ai Mişcării Legionare au fost executaţi sumar, în cadrul unei campanii de represalii ca urmare a atentatului organizat în ziua anterioară împotriva premierului Armand Călinescu, coordonatorul asasinării lui Corneliu Codreanu şi a alţi 200 de lideri legionari. În noaptea de 21/22 septembrie 1939, urmare a unui ordin transmis de guvern către prefecturi şi structurile Jandarmeriei, în fiecare judeţ al ţării au fost executaţi între 3 şi 5 legionari marcanţi, alte zeci de militanţi fiind executaţi, pe baza unor liste primite de la Bucureşti, în lagărele de concentrare. De pe paturile Spitalului Militar din Braşov au fost ridicaţi legionarii aflaţi în tratament şi executaţi şi ei la Râşnov.

Expunerea publică a cadavrelor legionarilor executaţi sumar. Extras din presa regimului Carol II.

Episodul a fost relatat şi de personalităţi ale culturii româneşti, aflate la acel moment în lagărele regimului carlist pentru adeziunea lor la legionarism, precum Mircea Eliade şi Ernest Maftei.

Trupurile celor împuşcaţi au fost expuse pe străzile şi în pieţele oraşelor cu inscripţii gen „aşa vor păţi trădătorii de ţară”, iar elevii din şcoli şi licee au fost duşi, în mod organizat, să vadă acele orori, fiind semnalate numeroase cazuri de copii care au leşinat, rămânând marcaţi psihic pentru toată viaţa.

Expunerea publică a cadavrelor legionarilor executaţi sumar la Bucureşti. 22 septembrie 1939. SURSA: Arhivele Naţionale – cercetător Victor Dogaru

În unele locuri, autorităţile au procedat la spânzurarea cadavrelor, în vederea expunerii lor publice. Printre cei executaţi s-au aflat inclusiv preoţi.

După ce autorităţile s-au asigurat că represaliile fuseseră executate, în zorii zilei următoare ordinul a fost revocat strategic, pentru a asigura circumstanţe atenuante decidenţilor, într-o situaţia unei viitoare răsturnări a situaţiei politice şi tragerii lor la răspundere penală. Oricum, masacrul era săvârşit.

La momentul acestui masacru pe tot întinsul României, în Germania încă nu fusese inaugurată seria marilor masacre pe criterii etnice şi politice. Holocaust înainte de Holocaust…

Masacrul din 21/22 septembrie 1939. Desen din presa vremii. Octombrie 1940.

 

Soţii ale celor executaţi, plângându-şi soţii la cimitirul legionar din Predeal.

 

Urmaşii celor executaţi îşi plâng morţii. Cimitirul legionar din Predeal, oct 1940.
Inaugurarea cimitirului legionar din Predeal. Oct 1940

 

 

Share
Comments (10)
Add Comment