Sighet – martirilor anticomunişti le este refuzată cinstirea

Un capitol important al rezistenţei anticomuniste din Maramureş l-a constituit grupul de elevi organizaţi în Frăţia de Cruce a liceului “Dragoş Vodă” din Sighet, numit mai târziu “lotul Vişovan”, după numele profesorului Aurel Vişovan, liderul grupului. Atitudinea lor dârză, de apărare a valorilor creştine şi naţionale, au plătit-o cu ani grei de închisoare la Sighet, Cluj, Târgşor, Canal, Gherla, Jilava etc.

Ca o firească recunoaştere a jertfei lor din partea tinerei generaţii, la iniţiativa Asociaţiei Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti (AULA), a avut loc miercuri, 18 iunie a.c., dezvelirea şi sfinţirea unei plăci comemorative în incinta liceului, în prezenţa supravieţuitorilor, a familiilor acestora, a conducerii liceului şi a altor maramureşeni iubitori de istorie. Inscripţia de pe placă are următorul conţinut: “În această sală, care servea drept laborator de chimie, au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

Din păcate, la numai câteva zile distanţă, placa a fost demontată, ca urmare a presiunilor exercitate de către Institutul “Elie Wiesel”, al cărui director Alexandru Florian a considerat că aşa ceva este inadmisibil “în oraşul lui Elie Wiesel “.

Vestea demontării plăcii a produs o profundă mâhnire în rândul opiniei publice anticomuniste din Maramureş.

Preot prof. Marius Vişovan,

Preşedinte AULA

 

 

 

Comments (4)
Add Comment
  • Moraru Gheorghe

    Nu le rusine acestor antihristi sa faca acest lucru, insa le vine plata cat mai repede chiar daca nu pe acest pamant.

  • dan

    Ellie wizel demonteaza placuta eroilor anticomunisti.deci wizel e comunist?

  • Mitescu Eugen

    Incurcata treaba asta cu demolarea unei placi comemorative.
    Mai intai, cu ce drept? Daca placa a fost montata, inseamna ca a avut niste aprobari si ca este proprietatea cuiva, persoana sau grup.
    Apoi, cu ce scop? Ce vor evreii sa impiedice? SE TEM OARE DE NOI?

  • Ion Olaru

    Orasul Sighet este orasul lui Elie Wiesel? De cand au jidanii orase in Romania?