Radu Gyr – In cantec deplin

Săptămâna trecută la Brașov, a avut loc o seară dedicată poeziei închisorilor comuniste, cu precădere poeziei lui Radu Gyr. Pe compozițiile lui Walter Ghicolescu, au răsunat glasurile unor eroi care luptau împotriva unui sistem scelerat cu niște arme care dăinuie și astăzi: cuvântul, scrisul si cartea.
Seara de muzică și poezie s-a desfășurat în „Terroirs boutique du vin”, locul unde Walter Ghicolescu a cântat  ‘Cântec deplin’,  piesă pe versurile lui Radu Gyr care se va regăsi si pe cel de-al patrulea album al artistului – un material gospel- blues aflat deja în lucru și care va fi lansat în cursul acestui an.
În fața publicului prezent, care a dat dovadă de o sensibilitate aparte la poezia cu accente memorialistice a lui Radu Gyr și nu numai, seara a început cu o aducere aminte a evenimentelor care au dus la încarcerarea acestui mare poet și de asemenea cu o evocare a activităților lui și a operei sale scrise și trimisă în afara zidurilor închisorii prin niște metode care acum ar mira pe oricine care nu știe ce crime s-au petrecut în Zarca Aiudului. Apelul la istorie a fost făcut de către Alexandru Costache, membru al Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”.
Walter Ghicolescu, a reușit să aducă noi nuanțe filelor de carte, să însuflețească într-un mod deosebit poezii, publicul fiind extrem de receptiv mai ales la poemul „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, un poem care va transcede veacurile ca și imbold la nesupunere împotriva oricăror nedreptăți care se abat asupra țării și neamului românesc.
Printre acordurile de chitară, s-au citit și versuri.  Poezii ca „Indemn la lupta” sau „Voi n-ați fost cu noi în celule” reușind să emoționeze publicul căruia îi era dor de autenticitate și care venise la această întâlnire pentru a redescoperi o mare operă și pentru a se bucura de o seară aparte de muzică bună.
Organizatorii – Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu, Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici şi Asociaţia Culturală Walter Ghicolescu şi-au propus multiplicarea acestui eveniment peste tot în țară, pentru a retușa împreună cu publicul doritor, o filă de cultură, de istorie și de artă românească.
Mihaela Scânteie
Comments (0)
Add Comment