Fotografii dramatice: preoții Ucrainei – un rol activ în evenimentele de la Kiev

Rob Stothard/Getty Images, Sursa: WASHINGTON POST

Crestinismul are radacini profunde in Ucraina. Majoritatea  ucrainenilor nu sunt credinciosi practicanti , conform sondajelor de opinie, dar Ortodoxia are inca un rol major. Este credinta pe care cei mai multi ucraineni o imbratiseaza, desi sunt despartiti intre Patriarhiile de Kiev si Moscova. (Un numar de ucraineni sunt si greco-catolici)  Bisericile si preotii sunt omniprezenti in tara, si in special so in protestele care au ravasit Kiev-ul si alte orase din  Noiembrie 2013.

Preotii ucraineni ortodocsi si catolici au fost vazuti frecvent in primele randuri ale ciocnirilor dintre politie si manifestanti ajutandu-i pe acestia. Probabil pentru ca protestatarii, asediati in Piata Independentei din Kiev si indurand forta coplesitoare a fortelor de securitate , au nevoie de asistenta imediata. Probabil pentru ca relatia istorica, complexa dintre biserica si stat dateaza din era sovietica. Sau poate ca acolo se indreapta simpatiile individuale ale preotilor .

Indiferent de motiv, fotografiile infatisand preoti mergand intre cele doua parti ale conflictului , si acordand asistenta religioasa ranitilor si mortilor , ofera imagini tulburatoare de pe pamantul Ucrainei ravasite de criza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (0)
Add Comment