Horia Sima comemorat la Sibiu.

 

Personalitatea Comandantului Horia Sima a fost omagiata si anul acesta la Sibiu. Anuntat si in ziarul central al Sibiului, Tribuna, evenimentul s-a bucurat de participarea a aproximativ 50 de persoane, unele venite si din alte parti ale tarii ca sa cinsteasca personalitatea Comandantului : Alba Iulia, Sighet , Mures, Brasov, fapt datorat continuitatii actiunilor nationaliste desfasurate la Sibiu si a unei receptivitati mai pregnante a istoriei legionare prin lupta si sacrificiile legionare a atator personalitati a Sibiului legionar si a familiilor lor. Cu greutatile inerente si stresul existential, s-a putut comemora cu cinstea cuvenita personalitatea Comandantului. In fiecare an, in aceasta veche biserica ortodoxa -atestata din 1788- se gazduieste fara ascunzisuri si cu curaj personalitatea Comandantului, ca si cea a Capitanului Corneliu Zelea Codreanu si a martirilor legionari Mota-Marin. Anul acesta alaturi de parintele Mitea Constantin a slujit si Pr. Marius Visovan, preot greco-catolic, intr-o deplina comuniune sufleteasca si crestina. In lipsa Pr. Gheorghe Bogdan, parintele Visovan a fost primit cu dragoste si consideratie, aratand astfel posibilitatea si disponibilitatea Sibiului la astfel de actiuni care cu putina diplomatie si tact se pot realiza si in alte zone ale tarii, fara false probleme si mentalitati paguboase.

Prima cuvantare a tinut-o Pr. Visovan ca invitat, care a adus un succint omagiu Comandantului Horia Sima, luptei sale nationale, contributiei in lupta anticomunista a exilului legionar. Exemplul de lupta continua a Comandantului a fost relatat si prin unele considerate postume ale dl. Rosca Nicolae -Secretarul Senatului Miscarii Legionare – relatate de Pr. Visovan despre caracterul Comandantului si vitregiile vietii si luptei exilului. Aceste consideratii sunt de fapt exponentele luptei nationale contra comunismului duse de Miscarea Legionara in exil, in inchisori si in munti cu arma in mana. Toate acestea nu trebuie sa ramana doar fapte de comemorare ci elemente de educatie si activitate, de viata si lupta pentru valorile neamului romanesc.

In cuvantarea Pr. Mitea s-a accentuat latura crestina a luptei contra comunismului, a consecintelor acestuia asupra societatii romanesti si mai ales a jertfei crestine a luptei legionare. Preotul Mitea fiiind de 23 ani anfitrionul tuturor comemorarilor nationale s-a dovedit si de aceasta data un fin cunoscator al luptei nationale romanesti, a traditiei de lupta legionara din Sibiu, a personalitatiilor legionare din zona Sibiului.

A urmat un stand de carte si apoi o masa de discutii necesare mereu pentru a discuta si lamuri in mod realist unele aspecte ale luptei Comandantului Horia Sima. Cu dragoste, argumente si tact, oamenii ce vin si vor sa afle despre Miscarea Legionara pot fi indrumati, lamuriti si implicati in actiuni care sa reflecte marile lupte legionare pentru neam si tara. Toate acestea insa nu trebuie sa ne multumeasca daca nu sunt dublate de cooptarea de oameni noi si actiuni romanesti pentru problemele actuale ale societatii romanesti. Miscarea Legionara a oferit solutii mereu iar ORATORIA FAPTEI, bazata pe invataturile legionare, poate fi si solutia atat pentru lupta nationala si crestina cat si pentru gravele probleme ale Romaniei de azi.

Sorin Olariu

Bucuresti, 25 mai 2013

Pe data de 25 mai 2013, exact la doua decenii de la trecerea la cele vesnice a Comandantului Horia Sima, membrii Fundatiei George Manu i-au cinstit memoria prin parastasul organizat la biserica „Sf. Ilie –Gorgani” impreuna cu Fundatia “Ion Gavrila Ogoranu”. Slujba de pomenire a fost savarsita de Pr. Vasile Cretu, participantii rugandu-se astfel pentru sufletul celui care a condus corabia Miscarii Legionare pe valurile agitate ale epocii postbelice, in mare partea ostila fenomenelor nationaliste, aducand-o la un liman in care adevarul sa fie cunoscut iar mostenirea legionara sa poata fi valorificata de generatiile viitoare. Comandantul este cel care a conturat esentele morale si spirituale ale fenomenului legionar, adaptandu-l realitatilor democratice si distingand ceea ce este accesoriu de ceea ce este cu adevarat esential.

Nu toti manifesta insa aceeasi intelegere a acestui fenomen. De aceea pentru toti participantii, inclusiv pentru crestinii care la acea ora se aflau in biserica, o supriza neplacuta a constituit-o aparitia unui mic grup de persoane imbracate in “uniforme” legionare, cu diagonala de rigoare si cu drapele cu simbolul garzii de fier, care s-au alaturat celor prezenti la slujba. Un gest care la urma urmei este si o impietate care umbreste solemnitatea parastasului pentru cel comemorat. Aceasta pentru ca, printre altele, in anii imediat urmatori razboiului, Horia Sima a interzis purtarea uniformei ca mijloc de exprimare exterioara in public, ca instrument de propaganda. Anume, atat datorita imensei diferente intre felul cum populatia tarii privea aceste forme in trecut si cum le priveste azi, sub impactul indelungatei propagande anti-legionare, dar si dintr-un spirit de realism, de adaptare a Miscarii la noile realitati, fara insa a-i falsifica esentele. In viziunea lui Horia Sima uniforma a ramas un simbol legionar valabil, dar care poate fi purtat doar in intimitate, orice exhibare a sa in public fiind neconforma cu spiritul si cu intentiile Comandantului a caror comemorare era tocmai savarsita.

Insa dincolo acest incident, participantii care au organizat si initiat parastasul s-au rugat intr-o atmosfera solemna, de reculegere, asa cum se cuvine pentru o personalitate de seama a Romaniei, despre care speram ca intr-o zi istoria si memoria colectiva sa-i aprecieze adevarata insemnatate pentru neamul nostru.

Fundatia George Manu

Comments (0)
Add Comment