Jos botnița de pe Libertate!

Dacă va trece „legea protestelor” făcută de primul-ministru și ministrul de interne, acesta este primul român care va intra la pușcărie: Luis Bratu. Vor mai urma mulți dintre noi, cei care nu ne putem „ține gura”.

Așadar PNL inițiază cel mai anti-liberal proiect de lege făcut după modelul comunist care prevede direct (dispare amenda) închisoare de la 2 la 7 ani dacă se aduc în public atingeri grave la adresa demnității altor persoane. Cu alte cuvinte dacă la un protest se strigă Jos trădătorul X sau Jos ticălosul, ordinarul, prădătorul, dictatorul etc Y, se poate lesne considera că am adus o atingere gravă demnității respectivului demnitar și mergem frumos după protest la pușcărie. Textul proiectului de lege sună așa, îl descifram lesne apoi: ,, Fapta persoanei care, în public, prin violente comise împotriva persoanelor sau bunurilor ORI prin amenințări SAU atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Dacă fapta e săvârșită de două sau mai multe persoane împreuna pedeapsa e de la 2 la 7 ani. Noutatea nu este sancționarea violentelor, orice violență putând fi aspru sancționată și până acum. Noutatea constă în faptul că nu vei mai avea voie să te exprimi într-un mod  extrem de critic nici față de politicieni (putere-opozitie) și nici față de alți reprezentanți ai statului din diferite structuri, cum ar fi de exemplu Arafat sau Isărescu care, teoretic nu sunt politicieni. Dacă zici că unii sunt agenți ai unor interese străine din Vest sau din Est, așa-i că le lezezi grav demnitatea? Asa este, conform proiectului de lege! Dacă zici că au fost cu toții, cei de la putere din ultimii 33  de ani niște trădători ordinari pentru că au vândut bogățiile țării străinilor, așa-i ca intri la închisoare? Așa este, pentru că le-ai lezat grav demnitatea! Demnitatea? Pot eu să mă apar în fața unui judecător și să-i spun că acești indivizi de fapt nu au demnitate și nu am avut ce să lezez? Cam greu.

Dar când ei au dat liber la vânzarea pământului către străini cum a fost? Când ei au distrus prin privatizări de un leu găurit fabrici și uzine cum a fost? Când au dat petrolul și gazul pe degeaba cum a fost? Când ne-au scos din manuale Voievozii și ne-au interzis Sfinții și Martirii cum a fost? Când ne îndoctrineaza copiii în școli cu „educație” sexuală cum este? Cum este când grofii din Ungaria și cei din Austria ne rad pădurile și le duc fără Schengen dincolo? Cum este cu Harghita, Covasna, Mureș, Satu-Mare și în general cu suveranitatea Ungariei în România? 

Dar cum stăm cu factorii waxxinarii și ai certificatului verde? Sunt toți acești ticăloși bine?  Da, sunt bine și nici măcar nu avem voie să-i „înjurăm” când ei au pus la pământ o țară întreagă și si-au bătut joc de noi în asemenea hal? Nu, nu vor să fie „atinși” de nici măcar o pană, să nu le fie tulburată „liniștea” publică!

Cât de ticăloși și lași în același timp pot fi! 

Retrospectiv privind cam toți cei care am vorbit de la diferite tribune de-a lungul timpului, inclusiv în perioada plandemiei, dar nu numai, căci au fost puzderie de manifestații și înainte, am fi fost sub incidența acestei legi care urmează a fi trecută prin parlament. 

Dar de ce „săracii” politicieni, mai ales cei de la putere, nu pot protejați printr-o lege aspră de injurii? Pentru că aceștia conduc sau vor să conducă (cum e cazul opoziției) statul, adică destinele unor zeci de milioane de oameni. Asa cum spunea Mihai Eminescu, ,,Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică pentru zeci de ani viitorul ei”. 

De aceea poporul și fiecare cetățean în parte are voie chiar și să-l înjure pe politician. Când intri în politică trebuie să-ți asumi și acest lucru și nu să-l bagi în pușcărie pe cel care te „fluieră”. Valabil și pentru opoziție, căci adeseori am auzit o senatoare care-i amenință cu dosare penale pe oamenii simpli care în diversele ei deplasări prin țară au „lezat-o”, spunând că ea este demnitar al statului român și nu poate fi jignita! Păi dacă din opoziție spune asta, dacă ajunge la putere ce face? Mărește pedeapsa la 10 ani? 

Chiar legislația internațională a drepturilor omului specifica foarte clar dreptul persoanelor de a aduce cele mai dure critici politicienilor, făcându-se o diferență clară între ei și „oamenii de rând” in acest sens. Adică dacă eu îl fac trădător în public pe un cetățean simplu, se poate vorbi în principiu de calomnie, dar același lucru NU este valabil dacă mă adresez astfel unui politician sau unui alt demnitar al statului, pentru că asta este opinia mea față de politica pe care o desfășoară el, opinie pe care mi-o manifest conform dreptului meu la liberă exprimare în privința celor care conduc sau vor să conducă rânduirea țării mele.

În mare cam despre asta este vorba cu acest proiect de lege împotriva căruia trebuie să luăm o atitudine cât mai fermă, altfel cu greu, vom mai putea lua orice fel de atitudine pe orice fel de subiect.

Mihai Tîrnoveanu

Comments (0)
Add Comment