Biserica Ortodoxă Română despre românii din Ucraina: Sf. Sinod reiterează FERM poziția ca ROMÂNII din Ucraina să beneficieze de ACELEAȘI DREPTURI și LIBERTĂȚI precum ucrainenii din ROMÂNIA

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „își menține ferm poziția favorabilă respectării drepturilor și libertăților comunităților românești din toată Ucraina, după cum sunt respectați ucrainenii din toată România”, se arată într-un comunicat publicat pe Basilica.

„În legătură cu situația parohiilor ortodoxe românești din zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române își menține ferm poziția favorabilă respectării drepturilor și libertăților comunităților românești din toată Ucraina, după cum sunt respectați ucrainenii din toată România”, susține BOR, după ce anterior, Patriarhul Daniel recunoscuse că se va discuta situația românilor din țara vecină, în cadrul Sinodului.

Exprimarea „drepturilor și libertăților comunităților românești din toată Ucraina” ar putea face referire inclusiv la legea minorităților adoptată recent la Kiev, care pune în pericol învățământul în limba maternă. De semenea, Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei ar putea fi deportat din Ucraina. 

Un studiu realizat în 2022 arăta că mai mult de 60% dintre românii din Ucraina consideră că ar fi o idee bună ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să deschidă lăcașe de cult în zonele în care aceștia locuiesc.

via R3Media

foto: BucPress

Comments (0)
Add Comment