„Elitele” de la Davos vor introducerea identității digitale

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, recent încheiata, a avut o temă majoră – desfăşurată sub motto-ul „Lucrând împreună, restabilind încrederea”. Cu toate acestea, subiectele discutate au fost nu numai vagi, dar şi tulburătoare, în egală măsură.

Forumul Economic de la Davos, este o organizaţie internaţională care promovează în mod activ așa zisa „Mare Resetare”.

Printre numeroasele probleme discutate, vorbitorii au pus un accent deosebit pe răspândirea dezinformării mai ales în cadrul mediilor online. Cum, s-au întrebat ei, se poate combate proliferarea „conţinutului dăunător” – un concept tulburător în sine, pentru că presupune un arbitru care să stabilească ce conţinut poate fi referit ca atare.

Una dintre soluţiile propuse, care ar trebui să genereze coşmaruri apărătorilor drepturilor civile, este cea a introducerii ID-ului digital?

Forumul de la Davos a lansat recent o platformă – Coaliţia globală pentru siguranţă digitală – menită să „accelereze cooperarea public-privată pentru a combate conţinutul dăunător online”.

Cel puţin aparent, motivul oficial al iniţiativei este stoparea flagelul materialelor rău intenţionate, astfel încât Forumul de la Davos a reunit un „grup divers de lideri care sunt bine plasaţi pentru a face schimb de bune practici pentru noile reglementări privind siguranţa online şi pentru a ajuta milioane de cetăţeni conectaţi să-şi îmbunătăţească alfabetizarea digitală”.

Grupul acestor „lideri diverşi” include directori ai companiilor Google, Microsoft, ai organizaţiei Interpol şi o serie de miniştri din diverse ţări. Un alt membru al coaliţiei este Yoti, o companie care „se străduieşte să facă din internet un loc mai sigur”. Cum anume? Tocmai prin utilizarea ID-urilor digitale.

Pericolele prezentate de ID-urile digitale nu pot fi exagerate. După cum a remarcat anterior cercetătorul Brett Solomon – „care a urmărit avantajele şi pericolele tehnologiei pentru drepturile omului” în ultimii zece ani – lansarea în masă a ID-urilor digitale „generează un risc major pentru drepturile omului”.

Pe măsură ce ne îndreptăm tot mai accelerat către „un viitor în care noile tehnologii vor converge pentru a face acest risc mult mai grav”, trebuie să ne pregătim pentru apariţia „tehnologiei de recunoaştere facială care funcţionează aproape perfect, precum şi a altor posibilităţi de identificare la distanţă, de masă – de la mişcările făcute de corpul nostru în timpul mersului, la respiraţie sau scanarea irisului”, atrage atenţia Solomon.

Potrivit cercetătorului, bazele de date biometrice dintr-un viitor nu prea îndepărtat vor fi centralizate. Extrem de lipsite de transparenţă, datele noastre vor fi culese de oamenii din cele mai înalte poziţii imaginabile – exact genul de oameni care călătoresc la Davos pentru dezbateri politicoase.

Mai mult, a adăugat Solomon, dacă în tot acest amestec se toarnă localizarea geografică a identificatorilor – tehnologia va deveni o reţetă perfectă pentru un control masiv, de genul celui pe care regimul comunist chinez îl exercită deja, cu ajutorul sistemelor de credit social.

Astfel de identificatori pot face posibilă urmărirea în timp real.

Canada – o ţară care are legături strânse cu Forumul Economic de la Davos şi unde este cunoscută existenţa unui videoclip în care liderul grupului, Klaus Schwab, s-a lăudat că Justin Trudeau, premierul canadian, este absolvent al programului Young Global Leaders, organizat de Forum – ia în considerare în mod activ utilizarea codurilor digitale.Potrivit publicaţiei Canada Gazette, Justin Trudeau a propus, în convorbiri avute cu companiile aeriene, introducerea „documentelor de identitate digitală” şi a „documentelor de călătorie biometrice”.Catherine Luelo, directorul de informaţii al Canadei, a vorbit şi ea despre necesitatea introducerii de sisteme de identificare digitală. Luelo conduce în prezent strategia de inovare digitală a Canadei, care urmăreşte să introducă ID-uri digitale în întregul sector public.Planul Canadei face parte dintr-un proiect mai larg, iniţiat de Forumul Economic Mondial. Într-un document publicat anul trecut, analişti ai Forumului Mondial de la Davos au discutat despre numeroasele moduri în care programele de identificare digitală vor deveni parte integrantă a industriei serviciilor financiare.

În Statele Unite, după cum au transmis recent analiştii de la Reclaim the Net, Serviciul Poştal din SUA face eforturi pentru introducerea ID-urilor digitale. Serviciul de Poştă federală americană doreşte „să aibă un rol mai proeminent în colectarea datelor biometrice şi serviciile de identificare digitală”.

Mai îngrijorător, Poşta americană a încheiat deja un parteneriat cu General Services Administration (GSA) şi FBI, doi „piloţi proeminenţi de colectare a datelor biometrice”.

sursa: Epoch Times

Comments (0)
Add Comment