Cum își BATE JOC guvernul de banii publici. UN MILION de doze AstraZeneca expirate VOR FI DISTRUSE.

După ce a comandat 120 de milioane de doze de vaccin, mult peste necesarul național și doar pentru că așa ar fi fost impus la nivelul UE, după cum anunța fostul premier Cîțu, România a ajuns să distrugă sute de mii de doze expirate, să le revândă pe altele sau să le doneze, după caz.

Este cazul dozelor AstraZeneca, despre care medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a prezent, joi, mai multe informații, confirmând că aproape un milion de doze au expirat și trebuie distruse. Mai mult, din datele prezentate de Valeriu Gheorghiță rezultă că România nu a folosit nici 20% din dozele AstraZeneca cumpărate.

Iată declarația lui Valeriu Gheorghiță, din cadrul conferinței de joi, 10 februarie:

„Valeriu Gheorghiță: În momentul de față avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt în momentul de față, cea mai mare parte a lor la nivelul centrelor regionale de depozitare, o altă parte se regăsesc în direcțiile de sănătate publică. Se finalizează în perioada următoare, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătății, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere, deci nu vor fi returnate către distribuitor în mod evident, vor fi distruse în țară, însă pentru acest lucru există la acest moment o procedură care se finalizează și cred, dacă nu mă înșel, că va fi în baza unui act normativ, cred că la nivel de hotărâre de guvern.

Reporter: Ştiţi să îmi spuneţi câte doze a primit România până acum de AstaZeneca?

Valeriu Gheorghiţă: Da, avem recepționate un total de 4,478 de milioane de doze. Au fost administrate 852.356 de doze și distribuite în total, plus ce ai intrat în mecanismul de revânzare sau de donație 3,3 milioane de doze din care sunt aceste 917.000 care au ieșit din perioada de valabilitate.

Reporter: Deci, înseamnă puțin peste două milioane le-ați vândut sau le-ați redistribuit în altă parte și știți să îmi spuneți și unde?

Valeriu Gheorghiţă: Nu aș putea să vă spun exact țările, nu am această evidență, dar putem reveni în zilele următoare cu o situație foarte clară.

Reporter: Ştiu că la nivelul centrelor de vaccinare anumite doze care erau deja expirate, ele au fost deja distruse, distruse în sensul că fiecare centru de vaccinare când au expirat au decis să le dea la fel cum dădeau, de exemplu, resturile de Pfizer către…
Valeriu Gheorghiţă: Da. Centrul de vaccinare este utilizatorul final. Aici sunt proceduri foarte clare. Sunt doze, de pildă, care rămân într-un flacon din care se începe folosirea, administrarea de doze. Aici, la nivel de centru de vaccinare există procedură. Toate centrele de vaccinare atunci când primesc aviz de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică sunt obligate să aibă un contract încheiat cu o firmă care preia deșeurile de natură medicală, deșeurile produsele biologice și evident că intră pe circuitul de distrugere și evident că există aceste evidențe la fiecare centru de vaccinare, cu proces-verbal de predare, de primire, câte doze expiră, câte sunt sacrificate, câte au fost pierdute în procesul de vaccinare. Există toate aceste evidențe.”

Context

Autoritățile române nu au oferit niciodată informații complete despre cât a plătit România pentru dozele cumpărate, însă spre exemplificare reamintim că în luna noiembrie 2020, Florin Cîțu, pe atunci ministrul Finanțelor, anunța că a semnat plata reprezentând un avans de 12 milioane de euro achitat Comisiei Europene pentru achiziționarea vaccinului anti-covid.

„Toți românii trebuie să știe! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 euro!”, anunța atunci Florin Cîțu.

Tot Florin Cîțu, în calitate de premier, confirma că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-covid.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă și știți foarte bine că strategia de a cumpăra vaccin este o strategie asumată la nivelul întregii Uniunii Europene.

Toată lumea are aceeași strategie, România primește prorata, toate ţările merg pe aceeași direcție. Strategia a fost inițial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul și acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări, deci, prin acest sistem Covax, este o strategie făcută de la început de Comisia Europeană, de negociere”, declara, în iulie 2021 F. Cîțu

La momentul acela, premierul Cîțu a refuzat să să precizeze valoarea acestei comenzi.

Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, prețul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda și apoi avem și facturi”, declara atunci premierul Cîțu.

via RostOnline

Comments (0)
Add Comment