MILIȚIA FINLANDEZĂ ȘI MODELUL SOVIETIC

Putem ni-l imaginăm pe unul dintre șefii miliției moscovite apărând la televiziune și propunând ca toți copiii celor care se opun regimului lui Putin, sau doar nu sunt de acord cu el, fie luați de la familiile lor de către serviciile sociale și crescuți, educați și formați în centre de reeducare speciale? Sau postează această propunere pe Twitter sau Facebook?

“Foarte ușor! …..De ce nu?….Bineînțeles!….Normal! ….De la totalitarismul rus te poți aștepta la orice?” – ar fi răspunsurile instantanee. Putem ne imaginăm reacția mediei internaționale – de la CNN, NYT,BBC, The Guardian, Le Monde, France 2 și până la ARD, Bild sau der Spiegel, dacă așa ceva chiar s-ar întâmpla? La întrebarea asta știm cu toții răspunsul – doar media internațională e “câinele de pază al democrației”. Ce- ar mai lătra! Până ce seful milițian ar fi înlocuit.

Ar fi cineva suprins sa afle ca militia rusa a scos un videoclip, popularizat pe toate canalele de televiziune, in care ii indeamna pe copii rusi sa-si supravegheze parintii si sa-i denunte Statului, in cazul in care acestia emit critici la adresa conducatorilor? Nimeni, nu-i asa? Toti se asteapta ca o institutie a unui regim totalitar sa actioneze asa. Care ar fi reactia unanima a mediei internationale, daca asa ceva s-ar intampla in Rusia? Intrebarea e retorica.

Putem sa ne imaginam toate astea – pentru ca s-au mai intamplat acolo, si e de asteptat sa se mai intample -, dar nimeni nu si l-ar putea inchipui pe unul dintre sefii politiei din Helsinki postand pe Twitter propunerea ca alora care nu sunt de acord cu politica guvernului sa le fie luati copiii si internati in centre de reeducare. Pe bune, nimeni! Desi Jari Taponen, inspectorul sef al politiei din Helsinki, chiar a facut-o! Conform dictonului lui Hitler: “Nu-mi pasa ca mi te impotrivesti – copilul tau déjà imi apartine.” Si nu i s-a intamplat nimic! Nu lui Hitler, lui Taponen. Da, nimeni n-are cum sa creada asa ceva. Mai ales cand “cainele de paza” nu latra. E mut! Asa ca, Finlanda ramane, oficial, o democratie si un stat de drept. In UE, democratia e in suferinta, si pericol, doar in Polonia si Ungaria.

„Cainele” n-a latrat nici cand politia finlandeza a scos hazliul videoclip, difuzat in toata Finlanda, in care ii indemna pe copii sa-si supravegheze si sa-si toarne parintii. Si asta s-a intamplat. Nu e nevoie sa-si mai imagineze nimeni nimic. S-a intamplat in URSS, pe vremea lui Stalin si a lui Pavlik Morozov, se intampla in Finlanda “democrata” acum. Dar daca ala de pazeste democratia tace, inseamna ca nu e niciun pericol. Si cand tace, daca cineva zice ceva e fake news!

In totalitarismul rus nu ar vrea sa traiasca niciunul dintre noi. Ce e infricosator este ca in “democratia” finlandeza ar vrea sa traiasca toti!

https://www.vastarinta.com/jari-taponen-valayttelee-kansallismielisten-vanhempien-lasten-huostaanottoa/?fbclid=IwAR0Sw_H6gH1bvzaQ17kynuiq3avn6WtraHL_pB424ERQplIZaZSX-8u_R5s

https://archive.org/details/youtube-4cjbr7xFrnk

de Bogdan Calehari

Comments (0)
Add Comment