Chișinău: Aviz favorabil în Comisia parlamentară de economie pentru introducerea în Constituție a termenului „limba română” ca limbă oficială

Proiectul de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituția Republicii Moldova, care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă oficială, a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Proiectul a fost votat cu șase voturi „pentru” și patru „împotrivă”.

Deputații care au fost de acord cu întroducerea în Constituție a limbii române sunt: Ștefan Creangă (Grupul Parlamentar Popular European); Marcel Răducan (Fracțiunea Partidului Democrat); Vladimir Andronachi (Fracțiunea Partidului Democrat); Grigore Cobzac  (Fracțiunea Partidului Liberal Democrat); Gheorghe Mocanu (Grupul Parlamentar Popular European); Alina Zotea (Fracțiunea Partidului Liberal).

 

Cei care s-au împotrivit înlocuirii acestui articol din Constituție sunt: Alexandr Bannicov (Fracțiunea Partidului Democrat); Vladimir Golovatiuc (Fracțiunea Partidului Socialiștilor); Zinaida Greceanîi (Fracțiunea Partidului Socialiștilor) și Corneliu Dudnic (Fracțiunea Partidului Democrat).

 

Repartizarea voturilor în comisie a fost confirmată pentru Deschide.MD de liberala Alina Zotea, care a mai precizat că Oxana Domentii, deputata din cadrul Fracțiunii Partidului Comuniștilor, a lipsit de la ședință.

 

Comisia economică și de buget – finanțe este singura comisie parlamentară care a avizat până în prezent acest proiect. Președintele comisiei, Ștefan Creangă, a mai menționat că membrii comisiei „vor propune Plenului ca acest proiect să se voteze nominal”.

 

Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintată de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat. Curtea Contituțională a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.

 

via NapocaNews

Comments (1)
Add Comment
  • Ionuț

    Asta este o veste bună. Revenirea la normalitate…