Preşedintele estonian a numit „idioţii utili” ai lui Putin din UE

Țări precum Grecia, Italia, Ungaria și Cipru, care fac apeluri pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei sunt „idioții utili” ai lui Vladimir Putin în Uniunea Europeană, a declarat președintele estonian Toomas Hendrik Ilves, într-un interviu cu The Times.

Potrivit lui Ilves, liderii unor state pecum Grecia, Italia, Ungaria și Cipru încalcă unitatea UE cu apelurile lor pro-ruse.

Președintele estonian consideră că ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei ar trebui să nu fie sunt asociata cu încetarea focului în Ucraina, ci cu o schimbare radicală a politicii lui Vladimir Putin.

„Evident, el poate opri razboiul, sa nu se mai traga in civilii din Ucriana, dar el ramane încă acolo, ocupa parte din regiune”, – a spus președintele estonian.

De asemenea, Ilves a mai spus că orice atac rusesc, inclusiv unul informatic, asupra țărilor baltice trebuie să aiba ca răspuns „o actiune militară pe scară largă a NATO”.

„Dacă veti scoate din functiune uzinele de electricitate, care este diferența fata de o lovitura cu rachete? – se întreaba liderul estonian. – Scoaterea din functiune a unei tari este dificil de facut, dar nu imposibil. Și dacă ei o fac, de ce sa nu putem apela la articolu 5?” (din Carta NATO – un atac asupra unui membru al aliante este tratat ca un atac asupra întregii alianțe).

Sursa: Pagina de Rusia, Oleg Cojocariu

Comments (0)
Add Comment