Copiii din Scoreiu îşi vor părinţii acasă! Părinţii plecaţi în căutarea unui ban în plus, în pribegie, departe!

Mămicile pleacă la muncă departe, nu pentru că așa le… „vine bine” ci pentru că nu mai au alternative aici. Copiii rămân cu cine apucă: bunici (dacă au), mătuși, vecine… și plâng, le e dor, sunt triști, apatici sau, din contră devin colerici. Unii scriu scrisori. Mai mult, câteva scrisori ale copiilor din Scoreiu și Mârșa au ajuns, prin intermediul Bibliotecii Avrig la… cei care implementează proiectul „Te iubește mama” . Ce-și doresc copiii aceștia? Ce simt? Cum văd ei situația? Au avut ieri ocazia să spună copiii din Scoreiu, la Școala Gimnazială din localitate, celor care au venit să preia mesajele și să le trimită mai departe mămicilor, tăticilor plecați și celor care ar putea schimba, într-un fel, lucrurile. Proiectul „Te iubeste mama!” încearcă să-i pună în legătură pe copii cu mămicile lor duse departe la muncă, prin intermediul „Skype” , gratuit, pentru asta, în bibliotecile publice în România și în Europa, dar încearcă să și sensibilizeze factorii de decizie asupra unui fenomen care a luat prea mult amploare și care va avea consecințe extrem de grave pe termen lung: cel al dezrădăcinării, destrămării familiilor, al copiilor crescuți „prin delegare”, al lipsei legăturilor firești și imperios necesare dintre copii și părinți, al înstrăinării și însingurării.

Că România devine pe zi ce trece țara copiilor cu părinții plecați la muncă peste hotare nu mai e un secret pentru nimeni și oricine poate înțelege motivele pentru care oamenii aleg să își caute bunăstarea altundeva. Aceste alegeri se răsfrâng însă asupra copiilor, căci în cele mai multe dintre cazuri, părinții nu-și permit să își ia copiii cu ei, astfel că aleg să-i lase în grija rudelor, de cele mai multe ori. Și dacă Statul nu-i poate ține acasă pe părinți oferindu-le șansa unui trai decent în țara lor, intervine totuși atunci când vine vorba despre copii: este vorba despre instrumentele legale prin care copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate ar trebui să poată fi protejați în caz de nevoie.

(Ziare.com: Nu mai putin de 40 de copii ai imigrantilor romani din Italia s-au sinucis din 2008 si pana in prezent.

Potrivit unei statistici citate de Rai News, principala cauza a sinuciderilor infantile in randul copiilor ramasi in tara este dorul de mama. 750.000 din 5 milioane de copii romani au cel putin un parinte care lucreaza peste hotare, iar 80% dintre acestia ajung sa sufere de dorul lor si sa intre in depresie.

In 75% dintre cazuri, copiii raman in tara cu tatal, cu bunicii sau cu alte rude, in vreme ce mamele lor ajunga sa lucreze in Italia ca ingrijitoare, bone sau menajere.

Acasa raman copiii numiti in statistici „orfanii albi”, iar mamele lor ajung, la randul lor, sa sufere de „sindromul Italiei”, o forma acuta de depresie intalnita la romancele din strainatate).

Şi, totuşi… „Cum va fi mâine generația acestor copii? NIMENI nu știe! Ne-am alăturat, așa cum am putut, celor care încearcă să tragă semnale disperate de alarmă: copiii trebuie să SIMTĂ că îi iubește mama”, atrage atenţia dna Maria Grancea.

Ieri, copiii din Scoreiu s-au întâlnit şi au discutat cu Ramona Indreică, Silvia Dumitrache, Elena Dinu (TVR) și Antonio Buozzi. Conştienţi că au nevie ca oful şi dorul lor trebuie să se facă auzite.

Demn de precizat că întâlnirea a beneficiat de iniţiativa şi sprijnul celei care modelează întru cultură sufletele copiilor din Avrig, bibliotecarul Maria Grancea.

O dramă. O filă din viaţa copiilor din Scorei, din Avrig, din Racoviţa şi, din păcate gustată de copii din prea multe localităţi din ţară.

sursa: SibiuNews

 

Comments (0)
Add Comment