Guvernare cu orice preţ!

“Recenta decizie a Guvernului Ungureanu de a modifica structura organizatorica a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures incalca grav nu doar Constitutia Romaniei si Legea educatiei nationale, prin nerespectarea deciziilor senatului universitatii, deci a autonomiei universitare, dar si o serie de alte legi si prevederi nationale si internationale. Astfel, putem spune despre aceasta hotarare a Guvernului ca este:

1. O decizie cu caracter penal. Aceasta pentru ca, in conformitate cu Legea educatiei nationale si legislatia pentru asigurarea calitatii invatamantului superior, nerespectarea standardelor de asigurare a calitatii in invatamantul superior intra sub incidenta penala. Conform legislatiei in vigoare privind calitatea in invatamantul superior, dar si prevederilor si acordurilor europene emise in cadrul Procesului Bologna, toate programele de studii care functioneaza in Romania trebuie sa fie supuse procedurilor de evaluare privind asigurarea calitatii, in vederea validarii prin autorizare si, ulterior, prin acreditare. De asemenea, Legea educatiei nationale prevede in mod expres ca autorizarea si acreditarea programelor de studii se realizeaza in mod distinct pentru fiecare limba de predare. Or acest lucru nu s-a intamplat. Guvernul a acordat pentru 3 programe de studii statutul „autorizat sa functioneze provizoriu”, si anume:

a) asistenta medicala generala — in limba maghiara;

b) medicina — in limba maghiara;

c) farmacie — in limba maghiara, fara ca Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior sa parcurga etapele legale de evaluare a acestor programe de studii noi. Asadar, prin aceste decizii de ignorare a legislatiei nationale si europene in materia autonomiei universitare, Guvernul a intrat in sfera penala, descrisa clar de legile mentionate.

 2. O decizie care intra in conflict cu reglementarile europene in domeniu. Programele de studii din domeniul stiintelor medicale (moase, medicina generala, stomatologie, farmacie) intra sub incidenta unor reglementari ale Uniunii Europene, unele cu statut de directiva europeana, cu putere normativa peste legislatia romaneasca. De exemplu, Directiva europeana nr. 36/2005 prevede obligativitatea ca absolventii invatamantului medicofarmaceutic sa detina terminologia necesara activitatii profesionale in limba tarii unde studiaza. Nerespectarea acestor reglementari, inclusiv a celor care vizeaza calitatea programelor de studii si limba de predare, va face imposibila recunoasterea la nivel european si national a diplomelor obtinute de studentii maghiari care vor studia doar in limba maghiara.

3. O decizie care incurajeaza separatismul, iar nu multiculturalismul. Cadrul asa-zis legal pe care UDMR si PD-L l-au invocat in tot acest demers este art. 363 din Legea educatiei nationale, potrivit caruia sunt declarate universitati multiculturale si multilingve:

(1) Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca — in limbile romana, maghiara si germana;

 (2) Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures — in limbile romana si maghiara;

 (3) Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures — in limbile romana si maghiara. Hotararea Guvernului pe care o incriminam aici nu tine insa cont de realitatile obiective din cadrul UMF Targu Mures. In aceasta universitate, infiintata in 1946 ca institutie de invatamant superior independenta, cu profil medical, functioneaza de mai multe decenii programe cu predare in limba romana, maghiara si, mai recent, engleza.”

 

Vă sună cunoscut? Sper că da, este extras din textul Moţiunii de Cenzură prin care a fost destituit guvernul Ungureanu in 2012, moţiune depusă de USL şi care la punctul 3 cuprindea acest text. USL a fost condus şi  de dl Victor Ponta, care acum a semnat un acord cu UDMR din partea USD, de data aceasta. Acord care  prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş. Da, intr-adevăr, este exact opusul, a ceea ce spuneau si dânşii  acum un an, de pe alte poziţii. Acest articol din acord are caracter penal, este in conflict cu reglementarile europene şi  încurajează separatismul.  Cui îi pasă însă? Nu conteaza  pentru PSD, care dă dovadă de o lipsă de respect pentru ţară şi lege. De lege, deoarece Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză. Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Aşadar imixtiune a viitorului executiv in hotărâri judecătoreşti şi nerespectarea acestora.

Acordul prevede şi că UDMR isi asumă programul Guvernului USL 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012. Amintesc tuturor că USL a fost o alianţă construită în opoziţie, adică împotriva guvernelor Boc-Băsescu-UDMR, iar acum UDMR a trebuit să vina la guvernare “pentru a continua programul USL”, care printre altele era impotriva UDMR, nu-i aşa?

Dacă totul nu este incă destul de trist, revin asupra ultimului punct din acord care prevede subvenţionarea Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) si “sprijinirea” lui, întrebarea este dacă va fi la fel de sprijinit ca şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW)? Când spun acest lucru mă refer la lupta PSD ului cu tot ce inseamnă tradiţie si normalitate , continuitate si istorie în acest spaţiu.

Se vorbeşte şi despre posibilitatea arborării steagului secuiesc pe instituţiile publice din România, alături de cel al României şi al UE prin faptul că acordul menţionează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România, insă nu inainte de o dezbatere adecvată (?!?!?)

Toate acestea au un singur scop, acela fiind un control deplin al PSD asupra întregului aparat de stat. Ce înseamnă acest lucru vom vedea cu toţii curând, însă viitorul sună totalitar. Vă amintiţi de vremuri asemănătoare?

Mihaela Scânteie

Comments (0)
Add Comment