La Vaslui, autoritatile au avut curaj sa ia la bataie mosnegii

Autoritatile n-au avut curaj sa intervina impotriva zecilor de mii de manifestanti de la Bucuresti, care au ocupat strazi, au demonstrat fara autorizatie si au marsaluit in ciuda avertismentelor jandarmilor. In schimb, si-au permis sa dea ordin sa se intervina impotriva unor tarani din fundul Europei, care ocupau un camp.

Ca, de, nu e Bucuresti sa vuiasca televiziunile si, in plus, ia mai da-i in ma-sa de tarani!

Zice prefectul de Vaslui ca s-a intervenit conform legii. Eu nu-l contrazic. Doar tin sa precizez ca si la 1989 s-a intervenit tot conform legii. Si ca oamenii iesiti in strada si care au ocupat spatiile publice au comis un cumul de ilegalitati care, conform legilor, puteau fi pedepsite cu inchisoarea.

Problema cu dreptul de proprietate si cu faptul ca Chevron are tidula la mana cum ca are voie sa foreze este, in contextul actual, discutabila. Pentru ca nu e vorba de o chestiune care sa se limiteze doar la tarlaua inchiriata de Chevron. Ce se intampla pe parcela aceea afecteaza intreaga comunitate.

Am vazut suficient material documentar ca sa-mi dau seama ca exploatarea gazelor de sist este mult mai periculoasa decat orice alta exploatare. Pentru ca nu exista control, nu exista nici o garantie ca se vor respecta normele de siguranta si asa prea permisive si ca substantele cancerigene injectate nu se vor infiltra in panza freatica.

La americani se intampla. Exista comunitati intregi in care localnicii sunt aprovizionati cu apa la bidoane prin cheta organizata la biserici pentru ca apa lor nu mai este buna de baut. Cazurile de cancer s-au inmultit iar cutremurele de mica intensitate au devenit o obisnuinta.

Si, desigur, companiile fac presiuni enorme ca sa musamalizeze situatia, impunandu-le chiar si copiilor contracte de confidentialitate.

de Razvan Bibire http://www.contrasens.com

Comments (0)
Add Comment