Despre Moța și Marin, la Muzeul Rezistenței

0 2.514

Câteva vestigii din acea vreme sau de mai tarziu legate de amintirea lui Ion Moța și Vasile Marin, aflate în colecțiile viitorului Muzeu al Rezistenței, care vor putea fi vazute de publicul larg atunci cand muzeul va deveni realitate

Chiar dacă numele lui Moța și Marin sunt tot mai îngropate în uitare, ca urmare a cenzurii determinate de Legea 217/2015. totusi noi vom continua sa respectăm deontologia profesională, prezentând fără cenzură și amputări, istoria recentă și pe toți luptătorii anticomuniști, indiferent de apartenența lor politică.

Explicațiile imaginilor:

1) si 2) Ziar din ianuarie 1937, relatand stirea morții lui Moța și Marin.

3) Doua gloanțe din 1938-39, din timpul războiului civil spaniol, achiziționate de subsemnatul in 2018, de la Madrid. (Exista si o poveste amuzanta a lor, pt ca am fost prins la aeroport cu ele in bagaj, trebuind sa dau declaratii serviciului de securitate spaniol, dar reusind sa le recuperez pe baza documentelor care certificau valoarea lor istorică).

4) Cartea Cranii de lemn, de Ion Moța, ediția a 2-a (1940) si o poza cu Moța, găsite în depozitul de publicații și documente îngropat de Virgil Procopovici in ian 1941 si dezgropat in 1999.

5) Broșura Pentru Cristos, de Alecu Cantacuzino, evocări de pe frontul din Spania. Din același depozit îngropat.

6),7) Invitație la comemorarea de la Majadahonda din 13 ianuarie 1962, cu timbre memoriale Moța-Marin emise de exilul românesc din Spania, față-verso.

8) Fotografie din 13 ianuarie 1987, grup de români din exil la Majadahonda. In centru, Horia Sima și Traian Popescu. (Haina cu care H Sima apare in poza se afla in colectiile Muzeului Rezistenței, fiind dată in custodie de camaradul Sile Iordache).

Susțineti Muzeul Rezistenței, un vis care poate deveni realitate! Copiii noștri au dreptul să cunoască istoria luptei anticomuniste gără cenzură sau amputări!

Detalii la tel/whatsapp 0722749249, ogoranu@gmail.com,

Donații în cont

IBAN: RO48RNCB0090120742810001
BANCA: BCR – Sucursala Lipscani,
BENEFICIAR: Fundația Ion Gavrilă Ogoranu
CIF: 28081579
cu mențiunea „contribuție pentru Muzeul Rezistenței”.

Florin Dobrescu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php