Comemorări la Brașov și Predeal. Nicolae Purcărea și legionarii executați la 21/22 septembrie 1939

0 2.299

Două comemorări vor avea loc în ultimul sfârșit de săptămână din această lună, la Brașov și respectiv Predeal, anunță Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, alături de Fundația Buna Vestire.

Sâmbătă 25.09.2021, la ora 11, la Biserica Sf. Treime din Șcheii Brașovului, va avea loc o slujbă de pomenire a luptătorului anticomunist Necolae Purcărea, cu ocazia împlinirii a 6 ani de la trecerea acestuia în veșnicie. Cunoscutul brașovean s-a săvârșit chiar în ziua de 25 septembrie a anului 2015, din acest motiv comemorarea fiind fixată în sâmbăta de 25 septembrie a.c., anunță organizatorii. Neculae Purcărea a luptat cu arma în mână împotriva comunismului în grupul de partizani al profesorului Dumitru Apostol, fiind capturat și condamnat, trecând prin infernul reeducării de la Pitești, pe la Canal, Gherla, Aiud și alte închisori. După eliberare a devenit unul dintre cei mai străluciți sculptori de artă populară, fiind declarat Tezaur Uman Viu de UNESCO. A participat la reînființarea Partidului Totul pentru Țară în 1993, sub comanda lui Nistor Chioreanu, iar în 2011 la înființarea Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.

A doua zi, duminică, 26.09.2021, orele 11, la schitul Sfântul Nicolae din Predeal, va avea loc anuala slujbă de pomenire a celor 252 de legionari executați sumar în noaptea de 21/22 septembrie 1939, în lagăre și pe tot cuprinsul țării. Aceștia au fost uciși fără judecată și fără vină, la ordinul regelui Carol II. În cea mai mare parte, aceștia constituiau elita conducătoare a Mișcării Legionare. În septembrie-octrombrie-noiembrie 1940, în urrma deschiderii gropilor comune, rămășițele lor pământești au fost aduse la Schitul Predeal, unde s-a constituit un cimitir. Regimul comunist a șters cimitirul de pe fața pământului, dar în 1998, veteranii legionari supravițuitori ai anilor lungi de detenție, grupați sub egida Fundației Buna Vestire și Partidului Pentru Patrie (Totul pentru Țară), au inițiat ridicarea unui monument sub formă de obelisc încununat cu o cruce.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php