IN MEMORIAM – CONSTANȚA MOŢEI – 4 ani. Pomenirea va avea loc Sâmbătă 14 dec., ora 10, la biserica Sf. Ilie Gorgani.

2 1.310

Pe 16 decembrie se vor împlini patru ani de la trecerea în veșnicie a luptătoarei anticomuniste CONSTANȚEI MOȚEI, fostă deținută politic, soție credincioasă a luptătorului MIRCEA MOȚEI.

Alături de familie, camarazii de ideal păstrează vie amintirea chipului său blând și luminos, modestia și noblețea acestui suflet ales, exemplu de demnitate și credință în dramaticele condiții ale detenției și stigmatizării sociale de după eliberare.

Pomenirea de patru ani a camaradei CONSTANȚA MOŢEI va avea loc sâmbătă 14 decembrie 2019, orele 10,oo, la Biserica Sf. Ilie Gorgani din Bucureşti, după care cei ce doresc vor merge la Cimitirul Bellu, la mormintele soților Moței.

În veci pomenirea ei! Constanța Moței – Prezent!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 15494066_1079779702144270_2089280384_n-338x600.jpg în 1929, la Bucureşti, într-o familie din clasa de mijloc, Constanţa Georgescu  avea să absolve, în 1952, Facultatea de Istorie de la Universitatea din Bucureşti. Aici va intra în contact cu ideile anticomuniste nutrite de numeroşi studenţi.
Implicată în multiplicarea şi difuzarea unor manifeste anticomuniste, a fost arestată în noaptea de 19 aprilie 1954, din casa părintească. Deţinută în timpul anchetei în subteranele Ministerului de Interne şi la închisoarea Malmaison, avea să fie condamnată la 7 ani de temniţă, trecând cu o demnitate exemplară prin penitenciarele Dumbrăveni, Mislea, Miercurea Ciuc, Oradea, Arad. La expirarea pedepsei, a mai primit o condamnare administrativă de 48 de luni.
Eliberată în mai 1964, datorită decretului de graţiere a tuturor deţinuţilor politici, s-a căsătorit cu Mircea Moţei, la rândul său deţinut politic timp de 18 ani, pe care îl cunoscuse în casa Sofiei Cristescu-Dinescu, camaradă de suferinţă. Soţie şi mamă exemplară a doi copii, Constanţa Moţei şi-a desăvârşit studiile, devenind în 1968 licenţiată în Istorie.
După 1990 s-a implicat activ, alături de soţul său, în activităţile organizaţiilor constituite de camarazii de luptă şi suferinţă – AFDPR şi apoi FRFDPLA, Fundaţia George Manu şi Partidul “Pentru Patrie” (“Totul pentru Ţară”).
A trecut la Domnul în ziua de 16 decembrie 2015.
În veci pomenirea ei.

2 Comments
  1. preot marius visovan says

    Prezent ! A stat cu tatal meu in celula.

  2. IO...gereules says

    Romanii au fost pacaliti si dupa sfarsitul razboiului,in tara cu asa zisa ordine facuta de cei ce muncesc,adica de proletari,dictatura proletariatului,iar peste granita,in occident cu formarea unui guvern romanesc in exil si unei armate de comando…Aiurea/Zarurile pentru Romania nici nu mai trebuiau aruncate pentruca deja aceasta era tinta veche a mai marilor lumii.Marii patrioti romani nu au facut altceva decat sa se strecoare cu geniul si naivitatea lor printre valurile negre care loveau Romania si poporul roman in mod perfid si continu.Ultima reduta a acestora a fost Nicolae Ceusescu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php