SOS! Vine dezastrul de la mina de aur de la Certej! Se va lucra cu cianuri, iar pagubele ecologice vor fi uriașe

0 632

Este probabil de neevitat. In scurt timp, in orice caz in acest an, incep lucrarile de exploatare la mina de aur de la Certej. Se va lucra cu cianuri. Dezastrul ecologic este urias. Fara a pune in discutie pericolul cel mai mare al contaminarii cu cianuri. Dar mai exista un dezastru. Urias. Operatiunea de la Certej va ajuta indiscutabil Rosia Montana Gold Corporation sa castige cateva miliarde de dolari in procesul intentat la Washington impotriva statului roman.

Deva Gold este o societate alcatuita din Eldorado Gold, care detine 80% si compania statului roman Minvest Deva, care detine 20%. In spatele Eldorado Gold sunt fix aceleasi personaje sinistre, care se afla si in spatele afacerii Rosia Montana. Spre deosebire insa de Rosia Montana, unde exploatarea aurului este pentru moment blocata, in cazul Certej exista aviz de mediu. In procesul de la Washington, ca sa incep cu sfarsitul, actionarii Gold Corporation se vor prevala de faptul ca, vezi Doamne, o alta societate poate exploata pe baza de cianuri la numai cativa kilometri distanta si ca, prin urmare, ei au fost discriminati. Sansa de a castiga impotriva statului roman creste exponential si din vina lui Victor Ponta, care in calitate de prim-ministru de cateva ori a declarat ca statul roman se pune in situatia de a pierde procesul, pentru ca nu a permis expoatarea zacamintelor de aur de la Rosia Montana.

Si acum sa ne intoarcem la Certej. Romania, ca nici o alta tara din Europa, detine nu mai putin de opt zacaminte de aur de talie mare, a caror valoare este estimata la 54 de miliarde de dolari. Certej are un zacamant estimat la 63,5 tone de aur si 275 de tone de argint, valoarea aproximativa fiind de aproape doua miliarde de dolari. Dar El Dorado Gold, prin subsidiara Deva Gold, detine alte patru perimetre miniere si anume Baita Craciunesti, Certej Nord, Traita Pitigus si Mires, suprafata cumulata fiind de 4865 de hectare. De doua ori mai mult decat Rosia Montana. Cu certitudine, dupa Certej urmeaza celelalte perimetre.

Pentru moment, pentru exploatarea de la Certej vor fi taiate 187 de hectare de padure de pe suprafata celor doua cariere, care urmeaza sa fie deschise si a celor doua iazuri de decantare cu cianuri. Vor fi extrase circa trei milioane de tone de minereu, din care urmeaza sa fie scos aurul. Aceasta operatiune uriasa presupune amputarea a doi munti. Amprenta totala a proiectului este insa mult mai mare. De 456 de hectare. O buna parte se afla, atentie, in situl Natura 200 ROSPA 0132 Muntii Metaliferi. Adica in plina zona protejata. Si in aceste conditii, inca din 2012, exista un aviz de mediu valabil.

Pentru a intelege mai bine unde ne aflam, va ofer o informatie cu caracter istoric. In 30 octombrie 1971, la cateva zile numai dupa ce o inspectie de la Ministerul Minelor, condusa chiar de ministru, a dat un nou aviz de calitate, digul s-a rupt si a alunecat si, in cateva clipe, din iazul de decantare s-au scurs 300.000 de metri cubi de steril. Au murit in chinuri ingrozitoare 89 de persoane, 76 de locuitori ai zonei au fost raniti si numeroase case au fost distruse. Pe victime nu s-au mai gasit haine, intrucat rezidurile de cianura le-au topit literalmente. Asta se poate intampla oricand din nou la Certej, unde, iata, urmeaza sa fie pentru prima data utilizate cianurile.

Imagini pentru dezastrul de la certej

In anul 2013 o ampla ancheta parlamentara a stabilit cinci ilegalitati majore savarsite de autoritati, dar si de reprezentanti Gold Corporation pentru a obtine avizele necesare declansarii exploatarilor cu cianuri de la Rosia Montana. Exploatarea a fost oprita, dar procurorii nu si-au facut treaba. Cum-necum, Gold Corporation a fost cocolosita de oamenii legii. Dosarele penale au ramas in adormire…. Si de aceasta data avem de-a face cu legaturi oculte. Altfel nu s-ar putea explica cum pentru Certej a fost dat un aviz de mediu, in conditiile in care o zona protejata prin lege, urmeaza a fi devastata.

Si pentru a incheia pentru moment acest demers, voi mai semnala ca din nou avem de-a face cu o jefuire absolut scandaloasa a bogatiilor Romaniei, de pe urma careia vor profita altii, iar cetatenii se vor alege doar cu ponoasele…

Sorin Rosca Stanescu

sursa: BZI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php