13 martie 1949. Este împuşcat Nicolae Macaveiu, împreună cu fiica sa de 6 ani. Exterminarea unei familii de luptători anticomunişti.

0 479

În ziua de 13 martie 1949, Nicolae Macaveiu, fost comisar de poliţie şi frate al partizanilor Traian şi Alexandru Macaveiu, este împuşcat de Securitate împreună cu fiica sa în vârstă de 6 ani.

După modelul NKVD, Securitatea comunistă a dezlănţuit un lanţ de represalii împotriva tuturor membrilor familiei Macaveiu, care a fost practic exterminată.

Fraţii Traian, Alexandru, Viorel şi Nicolae Macavei, originari din Bucium, de lângă Roşia Montană, erau nepoţii conducătorului ţărănist Ştefan Cicio Pop, motiv pentru care au fost urmăriţi de comunişti cu o îndârjire rar întâlnită. Urmăriţi de jandarmi pentru “contrabandă cu aur”, au rănit patru poliţişti, apoi s-au refugiat în munţi în vara anului 1948. În luna octombrie 1948 ei au împuşcat în cursul unei lupte doi plutonieri majori de jandarmerie.

Traian Macaveiu a fost executat în noaptea 11/12 octombrie 1950, la Sibiu, iar Alexandru Macaveiu s-a sinucis la 1 august 1949, nemaisuportând suferinţa pricinuită de rana de la cap, căpătată în timpul încercuirii din 31 iulie 1949.

Viorel Macaveiu, avocat, a fost arestat la 3 noiembrie 1949 si condamnat la închisoare, murind la Canal în 18 februarie 1952.

 

sursa: Muzeul Rezistenţei

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php