Donald Trump anunţă tarife de import pentru oţel şi aluminiu

0 514

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că SUA va impune săptămâna viitoare tarife de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu.

Donald Trump a precizat că tarifele care vizează producători majori din lume reprezintă un răspuns la practicile comerciale nedrepte. Diverse asociaţii de afaceri au condamnat strategia. Pieţele asiatice au fost zguduite, iar investitorii susţin că se tem de izbucnirea unui război comercial global.

“Vom aplica tarifele săptămâna viitoare”, a afirmat Trump, adăugând că acestea vor rămâne în vigoare “o lungă perioadă de timp”.

Anunţul a fost făcut după ce câţiva directori din industria americană de oţel şi aluminiu au fost invitaţi joi la Casa Albă pentru a dezbate măsurile. Preşedintele Trump a luat în considerare impunerea de tarife sau introducerea de cote asupra importurilor ieftine de oţel şi aluminiu, despre care a declarat că “decimează producătorii americani”.

Într-un mesaj pe Twitter postat joi, Trump nu s-a referit la nicio ţară anume, însă mesajul său a fost transmis într-un moment în care consilierul economic chinez Liu He şi delegaţia sa urmau să se întâlnească cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, la Casa Albă.

În investigaţiile recente asupra riscurilor pentru securitatea naţională pe care le reprezintă supraoferta globală de oţel şi aluminiu, Departamentul american al Comerţului a prezentat o serie de posibile opţiuni punitive, inclusiv un tarif de aproximativ 25% asupra tuturor importurilor de oţel şi un tarif mai scăzut asupra importurilor de aluminiu.

Secretarul comerţului, Wilbur Ross, a menţionat de asemenea opţiunea impunerii unor tarife ridicate sau a unor cote asupra importurilor de oţel şi aluminiu pentru un anumit număr de ţări, printre care China, Mexic, Coreea de Sud şi Rusia.

Însă tarifele ridicate nu sunt neapărat în interesul industriilor americane. Unii directori din acest sector au cerut administraţiei SUA să dea dovadă de prudenţă, întrucât tarifele ridicate la importuri ar putea duce la creşterea considerabilă a costurilor de aprovizionare.

Totuşi, Departamentul Comerţului a insistat că obiectivul oricăror măsuri punitive este acela de a susţine producătorii americani de aluminiu şi oţel…

 

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php