Alegeri parlamentare în Italia: Dreapta, în frunte

0 379

Coaliţia de dreapta se află pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, în Italia, însă scorurile istorice obţinute de  Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Lega Nord a lui Matteo Salvini complică lucrurile şi arunca ţara în incertitudine politică, scrie AFP.

Uniunea Europeană (UE) va petrece o seară proastă”, a comentat duminică seara, pe Twitter, preşedinta Frontului Naţional  francez Marine Le Pen.

De fapt, coaliţia formată de Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga şi micul partid Fratelli d’Italia obţine aproximativ 35% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor difuzate de televiziunile italiene. Însă, în interiorul coaliţiei, Liga lui Matteo Salvini, o formaţiune aliată cu Le Pen în Europa, se află pe primul loc potrivit proiecţiilor.

Liga a avut de-a lungul întregii campanii, … un discurs antimigraţie şi sfidător la adresa Bruxellesului, care pare că a atras, într-o ţară care a găzduit 690.000 de migranţi începând din 2013 şi în care euroscepticismul este în plină ascensiune. ”Mai întâi italienii”, ”Stop invaziei” – posterele de campanie de la sediul Ligii la Milano amintesc marile teme asupra cărora a insistat Matteo Salvini, în vârstă de 44 de ani, de-a lungul întregii campanii, din nordul în sudul peninsulei. ”Primul meu comentariu: mulţumesc!”, a scris pe Twitter către miezul nopţii liderul Ligii, care urmează să se exprime luni.

Silvio Berlusconi, care s-a prezentat la Bruxelles drept singurul bastion împotriva populiştilor şi forţelor antieuro este foarte aproape de a-şi fi pierdut pariul.

M5S – antisistem – îşi confirmă ascensiunea, devenind primul partid din Italia, cu un scor de peste 32%, după victoria Brexitului în Marea Britanie şi a lui Donald Trump în Statele Unite.

Nigel Farage, fostul lider al Ukip, un partid pro-Brexit în Marea Britanie, şi-a felicitat primul, pe Twitter, ”colegii” de la M5S.

 

sursa: Adevarul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php