SIMPOZION MEMORIAL dedicat lui Purcărea, Mija şi Baicu. DAN PURIC, din nou la Braşov.

0 558

Miercuri 4 Octombrie 2017, ora 18,oo, la Centrul-Cultural Reduta  str.Apollonia Hirscher nr.8, Braşov.

Participă: Dan PURIC, Răzvan CODRESCU, Pr. Marius IOAN, Sorin CHIOREANU, Marius OPREA, Petru STARCOVICI.

Intrarea liberă.

Un eveniment organizat de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și Asociația Tinerii din Ziua de Azi.

Ce ai face dacă societatea în care trăiești, împreună cu valorile care o structurează, ar sta sub amenințarea dispariției și, odată cu ea, viața ta și a multora din jurul tău care nu pot accepta nivelarea?

Nicolae Purcărea, pășind în viață cu o astfel de frămânatre existențială, a cunoscut prin experiență rodul ambivalent al împotrivirii și, atunci când vorbea despre generația sa, deseori folosea o formulă lirică: “Noi ne-am născut sub zodia pătimirii, / Ca mărul ce -nfloreşte în brumar, / Vroiam s-aducem cerul mai aproape / Şi pe Carpaţi să-i facem un altar.”

Despre secolul XX s-a spus că a fost un secol al Războiului Civil European. Din 1917, după apariția statului sovietic și crearea celei de a III-a Intenaționale comuniste, Revoluția bolșevică amenința majoritatea statelor europene aflate în plin travaliu de adaptare la noul context politic și economic lăsat în urmă de Primului Război Mondial. Modalitatea criminlă de acaparare a puterii, distrugerea unor întregi clase sociale, desființarea Monarhiei, desființarea Bisericii, transformarea relațiilor sociale. desființarea proprietății private și a întregului sistem de valori pe care se intemeia civilizatia europeană, toate acestea erau fațete ale amenințării care plana asupra multor state. Această stare de fapt a provocat contrareacții militante, permanentizându-se astfel starea generală de tensiune continentală care a condus la Al Doilea Război Mondial.
Aflat la granița europeană a URSS, Regatul României a fost printre cele mai vulnerabile state la amenințarea bolșevică, aflându-se, încă de la începutul deceniului al doilea, în curpinsul unor planuri de invazie militară. Tratată prea puțin responsabil de către decidenții politici ai vremii, amenințarea a devenit realitate în 1944. După 23 august, invazia armatei sovietice a creat coodonatele unei transformări graduale și violente a țării. Opoziţia faţă de comunism a fost un fenomen de anvergură națională care a îmbrăcat forme variate. Pe tot cuprinsul țării s-au format grupuri de rezistență armată organizate de ofiţeri ai Armatei Regale, memebrii ai partidelor politice, legionari, țărăniști sau liberali. Luptătorii din munţi, reprezentând linia întâi a rezistenței anticomuniste, au desfășurat o lupta de gherilă care s-a extins până în 1962. Reacţia regimului la toate formele de opoziție a fost cumplită, în perioada 1945 – 1962 fiind arestaţi, torturaţi și/sau condamnaţi la pedepse cu închisoarea aproximativ 1 milion de cetăţeni. Pe tot cuprinsul țării au funcționat peste 100 de închisori și lagăre de muncă, unde, în urma torturii si a regimului inuman de detenție, au murit zeci de mii de români. Motivația idealistă a rezistenței, atitudinea în fața morții, refuzul colaborarii și al delațiunii, concepția și mărturisirea creștină sunt dimensiuni ale destinelor foștilor detinuți politici care fascineză, impun respect și admirație, făcând din aceștia modele și valori perene.
Nicolae Purcărea, Teofil Mija și Petre Baicu sunt trei exemple din această comunitate eroică și martirică a căror personalitate și operă o vom evoca împreună cu invitații nostri în cadrul simpozionului memorial de miercuri, 4 octombrie 2017, ora 18, la Centrul Cultural Reduta din Brașov.
Despre percepția asupra vieții și activității celor amintiți, despre întâlnirile și colaborarea cu aceștia și despre testamentul lor spiritual vor vorbi: Dan Puric, Octav Bjoza, Pr. Augustin Varvaruc, Sorin Chioreanu, Horia Baicu și Petru Starcovici. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi lansată cartea de memorii a domnului Petre Baicu- Povestiri din închisori și lagăre.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php