13 miniștri ai guvernului catalan arestați de garda civilă spaniolă. Anarhiștii Podemos instigă la război civil

1 432

Garda Civilă din Spania a confiscat miercuri în Catalonia mai multe milioane de buletine de vot care urmau să fie folosite pentru referendumul privind autodeterminarea pe care separatiştii catalani vor să-l organizeze pe 1 octombrie, a indicat o sursă apropiată anchetei, relatează AFP.

Mii de catalani au ieşit miercuri în stradă după arestarea a 13 membri ai guvernului acestei regiuni din nord-estul Spaniei, care vrea să organizeze un referendum de autodeterminare interzis de justiţie, liderul catalan acuzând Madridul că a impus de facto starea de urgenţă, relatează AFP.

Mii de persoane s-au adunat în centrul Barcelonei pentru a protesta împotriva arestărilor. În faţa Departamentului de Afaceri Externe, un jurnalist al AFP a văzut cum mai mulţi manifestanţi au încercuit şi au lovit o maşină a Gărzii Civile şi a asistat la câteva busculade între poliţişti şi manifestanţi.

„Afară cu forţele de ocupaţie!”, au strigat unii manifestanţi la Barcelona. „Vom vota pentru a fi liberi”, se putea citi pe unele pancarte, scrie agerpres.ro.

O purtătoare de cuvânt a Gărzii Civile a confirmat pentru AFP „arestarea a 13 înalţi responsabili ai guvernului Cataloniei şi efectuarea a 22 de percheziţii” în cadrul operaţiunilor executate de forţele de ordine pentru a împiedica desfăşurarea referendumului la 1 octombrie.

Guvernul „a suspendat de facto autonomia Cataloniei şi aplică de facto starea de urgenţă”, a afirmat liderul catalan Carles Puigdemont după aceste arestări, acuzând totodată guvernul spaniol că este ‘totalitar’ şi că încalcă ‘drepturile fundamentale’.

„Avem cu toţii obligaţia de a respecta legea”, a declarat anterior, la Madrid, premierul Mariano Rajoy în timpul unei furtunoase sesiuni parlamentare în cadrul căreia un grup de aleşi catalani a părăsit şedinţa în semn de protest.

Președintele filialei regionale a mișcării Podemos (En Comú Podem), Xavier Domènech, a îndemnat catalanii să-și mobilizeze toate forțele pentru apărarea suveranității și independenței Cataloniei.

Aceste arestări au depășit orice limită. Îndemnăm la mobilizarea tuturor forțelor în apărarea drepturilor și suveranității Cataloniei, a scris Domènech pe contul său Twitter.

 

sursa: NapocaNews

1 Comment
  1. Dacul Liber says

    Majoritatea membrilor Podemos aparțin grupării spaniole a LGTB-ului! In campania electorală au folosit pe afise imaginea unui cerc alcătuit dintr-un mănunchi de culori ,inspirată de steagul acestei grupări sataniste!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php